Μ. Ζορπίδης: «Για ποια συνεννόηση να μιλήσουμε με την κυβέρνηση;»

Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο Μ. Ζορπίδης τα τεκταινόμενα στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (28/3) συνεδρίασης του ΔΣ, ότι επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ενόψει του συνεδρίου.

Ο Μ. Ζορπίδης για την απώλεια του Π. Παπαδόπουλου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΘ άρχισαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι «ο ξαφνικός θάνατος του Παναγιώτη αφήνει ορφανό το επιμελητηριακό κίνημα» και ανακοίνωσε ότι σύντομα το ΕΕΘ θα ανακοινώσει τους τρόπους με τους οποίους θα τιμήσει ουσιαστικά τη μνήμη του εκλιπόντος.

Τα θέματα που δεν τέθηκαν στο συνέδριο

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΕΘ ενημέρωσε το ΔΣ για όσα έγιναν και όσα… δεν έγιναν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στη συνάντηση που είχαμε με την κ. Νοτοπούλου, η οποία είχε καλέσει όλους τους φορείς για να προετοιμάσει το συνέδριο, είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου. Δυστυχώς, δικαιώθηκα. Οι επιφυλάξεις αυτές επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι εργασίες του συνεδρίου έμειναν μακριά από τη λογική ενός ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα θέματα που θέσαμε με υπόμνημα μας στη διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού (σ.σ. υπερφορολόγηση, λαθρεμπόριο, ρύθμιση 120 δόσεων και POS στα σχολικά κυλικεία), δεν μπήκαν καν στο συνέδριο. Άρα για ποια συνεννόηση να μιλήσουμε και γιατί να ξαναπάμε σε μία συνάντηση με την κυβέρνηση, αφού δεν υπολογίζουν τα θέματα που τους θέτουμε;», ανέφερε σχετικά.

Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, η οποία όπως είπε, έγινε σε καλό κλίμα και με έκδηλη την διάθεση για καλή συνεργασία.

Διαμαρτυρία για την ΕΥΑΘ

Εξάλλου, το ΔΣ του ΕΕΘ αποφάσισε ομόφωνα να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση και την ΕΥΑΘ γιατί απέλυσε 90 συνεργάτες της, που απασχολούσε με εργολαβική σχέση για την αποστολή των λογαριασμών και τον έλεγχο των ρολογιών υδροδότησης. Στη θέση τους προσέλαβε συμβασιούχους, ενώ ανέθεσε σε εταιρία την αποστολή των λογαριασμών.

Με τις νέες μεθόδους, το κόστος ανά ρολόι υδροδότησης τριπλασιάζεται, από 15 λεπτά του ευρώ, που ήταν με τους συνεργάτες, στα 49 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν εκπρόσωποι των απολυμένων.

Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ομιλία του Σταύρου Βαρδαλά, νομικού συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο οποίος ανέλυσε τον νέο επιμελητηριακό νόμο. Τον κ. Βαρδαλά είχε προσκαλέσει η διοίκηση του ΕΕΘ, κρίνοντας ότι τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για το νέο νομικό πλαίσιο.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για έναν πρόχειρο νόμο, που ενισχύει τον κρατισμό και την γραφειοκρατία, αποθαρρύνει και την αποκέντρωση, ενώ δεν προχωρά σε μέτρα που θα βοηθούσαν τους επιχειρηματίες, όπως  η ενοποίηση υπηρεσιών.

Loading