Μάνδρα Αττικής: Φόβος, αγωνία και… υποσχέσεις

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση την οποία βιώνουν ακόμη και σήμερα εκπέμπουν οι κάτοικοι στη Μάνδρα Αττικής, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την φονική καταστροφή που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άτομα και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.

Άνθρωποι που ζουν στην περιοχή και έζησαν τον εφιάλτη της τραγωδίας μιλούν στο politik.gr για την κατάσταση την οποία βιώνουν σήμερα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζητούν από την πολιτεία να παρέμβει πριν να είναι αργά, καθώς αν δεν ληφθούν μέτρα οι κάτοικοι φοβούνται ότι ίσως βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

INTIME

Η θεομηνία έπληξε την περιοχή στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν στο πέρασμά τους τα πάντα: Αυτοκίνητα, ζώα, σπίτια, πρόχειρες κατασκευές ακόμη και ανθρώπους. Περιουσίες που χτίστηκαν με κόπο ετών καταστράφηκαν εν μια νυκτί. Άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχεδόν κατεστραμμένα σπίτια τους και να φιλοξενούνται ακόμη και σήμερα σε φιλικά τους πρόσωπα. Τέσσερις μήνες μετά ζουν με ένα συνεχές καθεστώς φόβου. Πολλά από αυτά που έταξαν τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα συμβούν, ακόμη δεν έχουν γίνει. Έμειναν απατηλές υποσχέσεις με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται ότι στην πρώτη βροχή ίσως βιώσουν πάλι το ίδιο: Την απόλυτη καταστροφή.

Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι κάτοικος της περιοχής και συνωνυμία με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μάνδρας. Ο ίδιος περιγράφει στο politik.gr με λεπτομέρεια τα όσα βιώνουν οι κάτοικοι στην περιοχή. Φόβος, στασιμότητα και ένα αίσθημα εγκατάλειψης από την ελληνική πολιτεία.

«Τα πράγματα εδώ στην περιοχή είναι στάσιμα και η κατάσταση παραμένει η ίδια. Δεν έχει ξεκινήσει να γίνεται τίποτα ακόμη. Με την πρώτη ψιχάλα τρέμουμε μην ξανασυμβεί πάλι το ίδιο», επισημαίνει.

Την ίδια αγωνία περιγράφει στο politik.gr και ο 59χρονος ξυλουργός Αριστοτέλης Πέππας. Ο άνθρωπος που τον περασμένο Νοέμβρη κατάφερε με ηρωισμό να σώσει, με δική του παρέμβαση, τρεις ηλικιωμένες οι οποίες κινδύνευαν να πνιγούν μέσα στα λασπόνερα της φονικής πλημμύρας. Η πρώτη λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του ήταν η πεθερά του την οποία σήκωσε μέσα από ενάμιση μέτρο νερό και την σκέπασε με μια κουβέρτα. Η δεύτερη, μια γειτόνισσα η οποία βρισκόταν μέσα στο νερό σε λιπόθυμη κατάσταση, η οποία τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σώθηκε και η τρίτη, μία ακόμη ηλικιωμένη γυναίκα που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

«Ο κόσμος σιγά-σιγά μαζεύεται και προσπαθεί. Κάθε φορά που βρέχει φοβάται μην ξανασυμβεί πάλι το ίδιο. Δεν βλέπουμε κανένα έργο.  Μας πιάνει στεναχώρια.   Είχαμε κάνει μία μελέτη για τα αντιπλημμυρικά αλλά τηn έβγαλαν άχρηστη. Τουλάχιστον να έκαναν κάτι στα γύρω βουνά μήπως και συγκρατούσε κάπως» σημειώνει με νόημα στο politik.gr.

Ελλιπής φωτισμός και γραφειοκρατικές διαδικασίες

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι η πόλη είναι σαν βομβαρδισμένη. Εκτός από σπίτια, τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν και καταστήματα τα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί ή για παράδειγμα παρέσυραν στάσεις λεωφορείων. Οι άνθρωποι μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα απλά τα άφησαν κλειστά, όπως το ίδιο έχουν κάνει και κάποιοι με τα σπίτια τους. Σε κάποια σημεία μάλιστα υπάρχει πρόβλημα και με το φωτισμό ο οποίος δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

«Ειδικά μόλις νυχτώσει δεν υπάρχει ούτε φως» σημειώνει στο politik.gr ο κ. Σαμπάνης, ενώ περιγράφει και μια ζοφερή κατάσταση με τα κατεστραμμένα οικήματα τα οποία γίνονται αντικείμενο λεηλασίας, καθώς «μπαίνουν και κλέβουν σωλήνες».

«Ο φωτισμός δεν αποκαταστάθηκε. Η πόλη είναι σαν βομβαρδισμένη, ειδικά όταν νυχτώνει» αναφέρει στο politik.gr από την πλευρά του και ο κ. Πέππας.

Εκτός όμως από τις διαδικασίες αποκατάστασης που σύμφωνα με τους κατοίκους προχωρούν με αργούς ρυθμούς, μεγάλο ζήτημα εγείρεται και με τις αποζημιώσεις. Μέχρι στιγμής οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές έχουν εισπράξει ήδη τα πρώτα 5.000 ευρώ που αφορούν την αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών τους. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως επισημαίνουν, αφενός δεν φτάνουν καθώς οι ζημίες που υπέστησαν είναι μεγάλες, αφετέρου για να πάρουν το δεύτερο μέρος της αποζημίωσης υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

INTIME

«Τα λεφτά που πήραμε δεν φτάνουν ούτε για τις μάνδρες», σημειώνει στο politik.gr ο κ. Σαμπάνης.

Συγκέντρωση στην Περιφέρεια Αττικής

Οι κάτοικοι πάντως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να εκφράσουν τα παράπονα αλλά και τα αιτήματα τους. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες ξέσπασε κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Μάνδρας έπειτα από επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στην περιοχή και την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για «αδιαφορία και ψεύτικες υποσχέσεις» από μια «κυβέρνηση υποτίθεται αριστερή».

Loading