Κυκλώματα μαστροπείας και τοκογλυφίας στα δίχτυα της ΕΛΑΣ

Κυκλώματα μαστροπείας και τοκογλυφίας «πιάστηκαν» στα δίχτυα της ΕΛΑΣ, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα όπως αποκαλύπτεται,  οι δύο σπείρες που δρούσαν χωριστά στην Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται ορισμένες φορές να συνεργάζονταν. Συνολικά κατηγορούνται για συμμετοχή στα δύο κυκλώματα 31 άτομα, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα οικονομικών αδικημάτων.

Κύκλωμα τοκογλυφίας

«Αρχηγοί» του κυκλώματος φαίνεται να ήταν ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής και ο αδερφός του. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συγκεκριμένο κύκλωμα εκτιμάται ότι χορήγησε δάνεια τοκογλυφικού χαρακτήρα ύψους 500.000 ευρώ, σε παίκτες τυχερών παιγνίων έχοντας μάλιστα έντονη δράση και στην πόλη της Γευγελής, στην γειτονική ΠΓΔΜ. Τα μέλη της κρατούσαν εξαρχής το προσυμφωνημένο επιτόκιο και στη συνέχεια αξίωναν το υπόλοιπο ποσό του δανείου. Όταν οι οφειλέτες συγκέντρωναν τελικά το ποσό των χρεών τους, οι καταθέσεις των αποπληρωμών γίνονταν «σπαστά» σε διαφορετικούς λογαριασμούς που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η παράνομη δοσοληψία.

Ακόμα, είχαν «εφεύρει» δική τους «διάλεκτο» προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις αρμόδιες αρχές αποκαλώντας τους τόκους «βιολιά» και το ταμείο «κάβα».

Κύκλωμα μαστροπείας

Σε αυτήν την περίπτωση θύματα ήταν κυρίως αλλοδαπές γυναίκες. Μέλη του κυκλώματος ήταν 20 μέλη, ανάμεσά τους Έλληνες και ξένοι, άνδρες και γυναίκες. Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχαν ένας Έλληνας κι ένας Τσέχος, οι οποίοι κανόνιζαν τα «ραντεβού» μέσω ενός γραφείου που είχαν στήσει.

Οι σεξουαλικές συνευρέσεις πραγματοποιούνταν σε δωμάτια ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, στις κατοικίες των πελατών ή σε οίκους ανοχής που ανήκαν στα μέλη της σπείρας. Τα υπόλοιπα μέλη αναλάμβαναν τα ραντεβού, να μεταφέρουν τις εκδιδόμενες σ’ αυτά και να καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής τους στην Ελλάδα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα δύο κυκλώματα συνεργάζονταν. Εκείνο της τοκογλυφίας κανόνιζε σε «πελάτες» του στους οποίους είχε δανείσει χρήματα, ραντεβού με εκδιδόμενες γυναίκες που εκμεταλλευόταν η δεύτερη οργάνωση.

Τα κατασχεθέντα

Έπειτα από έρευνες σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας και της Ημαθίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά και αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα  137.000 ευρώ, 4.850 δολάρια ΗΠΑ και 2.800 λίρες Αγγλίας, αντίγραφα τραπεζικών επιταγών, δεκάδες κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις. Επιπλέον, συνελήφθησαν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή με αυτόφωρη διαδικασία ένας 49χρονος Έλληνας πρώτος για παράβαση του νόμου περί όπλων  και μία 37χρονη από τη Ρωσία για ναρκωτικά.

 

 

Loading