Κουκουλοφόροι γκρέμισαν τον Phylax στο Π. Φάληρο! (vd)

Άγνωστοι γκρέμισαν τον Phylax, τον αμφιλεγόμενο κόκκινο άγγελο του Παλαιού Φαλήρου και το… έκαναν να φανεί σαν ατύχημα! Την απίστευτη καταγγελία έκανε ο Δήμαρχος της περιοχής, Διονύσης Χατζηδάκης. Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει αποφασισμένος να το αποκαταστήσει, παρά τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών.

Με… σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους

Αρχικά, οι περισσότεροι θεώρησαν πως το πολυσυζητημένο γλυπτό έριξαν οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Καθώς φαίνεται, ωστόσο, οι βοριάδες ήταν απλώς η αφορμή ή η «προκάλυψη» κάποιων να ρίξουν τον Phylax από το βάθρο του και να το κάνουν να φανεί σαν… ατύχημα.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος κατήγγειλε ότι «15 κουκουλοφόροι ήρθαν με ένα φορτηγό άσπρο και δύο άλλα τζιπ. Τράβηξαν το γλυπτό με το φορτηγό και το έριξαν κάτω».

Φωτ. από Gazzetta.gr
Φωτ. από Gazzetta.gr

«Απείλησαν ιδιοκτήτη καντίνας»

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε, επίσης, ότι οι δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη καντίνας που είναι κοντά στο σημείο. «Αν ειδοποιήσεις την αστυνομία, θα σου σπάσουμε το μαγαζί», φέρονται να του είπαν.

«Ξεφύγαμε από τις γραφικότητες και μιλάμε για παρακράτος», σχολίασε ο δήμαρχος της περιοχής. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω και να ξαναστήσει το γλυπτό στη βάση του.

https://www.youtube.com/watch?v=VcEKiiEdfDk

Το… τρις εξαμαρτείν

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω γλυπτό πέφτει θύμα βανδαλισμού. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την αντίδραση μερίδας πολιτών και ιερωμένων. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, το γλυπτό δεν απεικονίζει έναν φύλακα άγγελο, αλλά έναν δαίμονα.

Αυτός είναι και ο λόγος που στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 80 ενορίτες του Ιερού ναού Παναγίας Πυρτιδιωτίσσης πήραν μεγάφωνα, πανό, σταυρούς και εικόνες ανά χείρας και έκαναν πορεία μέχρι το γλυπτό. Στη συνέχεια, το ράντισαν με αγιασμό.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε καταγραφεί ακόμη ένα περιστατικό βανδαλισμού του γλυπτού, καθώς κάποιοι του έριξαν άσπρη μπογιά.

Ο Νεφελίμ Μαλτσέχ και η απάντηση του δημάρχου

Σύμφωνα με τους αντιδρώντες, ο Phylax αναπαριστά τη συνύπαρξη σατανισμού και μαύρης μαγείας. Άλλοι πάλι έχουν «ταυτίσει» το γλυπτό με την εικόνα του Νεφελίμ Μαλτσέχ, που προσκυνούν οι οπαδοί του Εωσφόρου.

«Κάποιοι μπερδεύουν την ελληνική μυθολογία με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με τη ρομφαία, και πιστεύουν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο φύλακας της πόλης μας. Πρόκειται για γραφικές αντιδράσεις. Η τέχνη, όμως, είναι υποκειμενική και σε κάθε περίπτωση δεν έχει όρια. Το γλυπτό δεν έχει καμία σχέση με τη χριστιανική πίστη. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική προσέγγιση του Τάλου, του μυθικού προστάτη της Κρήτης. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη μυθολογία και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είχε σχολιάσει ο δήμαρχος, μετά τις πρώτες αντιδράσεις.

Loading