Καλαφάτης: Απών ο δήμαρχος από τη συζήτηση για το μέλλον της Θεσσαλονίκης

Την απουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη από τη συζήτηση για το Γενικό Πολοεοδομικό Σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, στηλίτευσε χθες στην τοποθέτησή του, στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

«Συζητάμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι είναι το σχέδιο που θα ρυθμίσει το μέλλον της πόλης για  τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Είμαστε σχεδόν όλοι εδώ. Δε λείπει κανείς, παρά μονάχα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης! Έχει θεσμική υποχρέωση; Ή δίνει  συνέντευξη σε σπουδαστές του ΑΠΘ», ρώτησε; Και πρόσθεσε:«Το μέλλον το δικό του τον απασχολεί πιο πολύ από το μέλλον της πόλης».

«Δε σας ενοχλεί που ο δήμαρχος της πόλης είναι απών;

Απευθυνόμενος, δε, προς τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης, τους ρώτησε: «Δε σας ενοχλεί που ο δήμαρχος της πόλης είναι απών; Όσο και να προσπαθείτε να τον υπερασπιστείτε, δε γίνεται. Ο δήμαρχος είναι

απόλυτα εκτεθειμένος σε όλη την πόλη. Στα σοβαρά ζητήματα της πόλης είναι απών»!

Σχετικά με το ΓΠΣ, υπογράμμισε πως είναι υποκείμενο θέμα του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάνω από δύο χρόνια. Τόνισε πως «ο δήμος θα μπορούσε να απαιτήσει από το υπουργείο να υπάρξει ένα προσχέδιο με γενικές κατευθύνσεις. Αλλά δεν το έκανε»! Σημείωσε πως ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός θα πρέπει να περάσει και από το  Συμβούλιο της Επικρατείας κι εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από δύο χρόνια «κάτι που σημαίνει ότι, όπως και στην  περίπτωση της δανειοδότησης του Δήμου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι και με το ΓΠΣ δεσμεύεται η επόμενη διοίκηση του Δήμου

Θεσσαλονίκης».

Τέλος, αναφέρθηκε σε νομοθετικές του παρεμβάσεις όταν διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τις οποίες εκσυγχρονίστηκαν οι χρήσεις γης με 6.000 ΚΑΔ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «περιβαλλοντικό αναπτυξιακό εργαλείο που  ακύρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρότεινε, ακόμη, να προστεθεί στο ΓΠΣ ρύθμιση για την εύρυθμη λειτουργία –και χωρίς νομικά προβλήματα- της εμπορικής χρήσης των χώρων κάτω από τις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Αυτό συμπληρώνει, όπως τόνισε, τη θετική παρέμβαση που είχε κάνει ως υπουργός, που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να το αξιοποιήσουν όλες οι ομάδες της χώρας, ως νέα πηγή εσόδων.

Loading