Η ώρα της κρίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί η δεύτερη και τελευταία πράξη της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μετά  την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Είναι η ώρα που τα  μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τη συνείδησή του καθώς θα πρέπει να πουν το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει αργά τη νύκτα στη Βουλή, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη αναφέρουν ότι θετικές ψήφους πρόκειται να δώσουν 152 – 154 βουλευτές.

Εκτός λοιπόν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θετικά διακείμενοι λογίζονται οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος-, καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα.

Επίσης, θετική ψήφο δεν αποκλείεται να δώσει ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και όσοι από το διαλυθέν Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην αξιωματική αντιπολίτευση έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος για να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

 

Νέο κύμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σήμερα

 

Η επικύρωση του πλέον σημαντικού και παράλληλα αμφιλεγόμενου, ακόμη ίσως και από τα Μνημόνια, νομοθετήματος που τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Για το λόγο αυτό διοργανώνεται σήμερα  νέος κύκλος διαμαρτυριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κομματική Οργάνωση Αττικής  του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση – συλλαλητήριο, με θέμα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό – Ναι στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) και α μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι φορείς που αποτελούν την “ Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”, ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 18:00 έξω από την Βουλή, χωρίς εξέδρες και ομιλητές.

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις 6 το απόγευμα,  έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προγραμματισμένες σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων εδώ

Loading