Επιμένουν παρά το ΣτΕ οι δικαστές για το πόθεν έσχες

Επιμένουν οι δικαστικές ενώσεις για το πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, παρά τη πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι δικαστές Ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστών.

Με νέα αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε δικαστικές ενώσεις ζητούν πάλι την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
τρεις από τις δικαστικές ενώσεις κατέθεσαν και αίτηση αναστολής με την οποία ζητούν να «παγώσει» προσωρινά η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει. Οι δύο Ενώσεις που δεν κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Προσβολή της απόφασης του Βούτση

Ειδικότερα με την δεύτερη αυτή αίτηση προσβάλλεται η από 9.1.2019 απόφαση του πρόεδρου της Βουλής για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου. Οι Ενώσεις, επικαλούνται τους ίδιους λόγους και ισχυρισμούς με την πρώτη αίτηση τους ενώ μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζουν ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε μπλοκάρει προ έτους και τον προηγούμενο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθούν την 1η Μάρτιου 2019 στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Loading