Εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων έκαναν φτερά από την «Αλληλεγγύη»

Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» ( έχει μετονομαστεί πλέον σε «Αποστολή» και ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών) για εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων από τον κρατικό κορβανά που έκαναν… φτερά, όπως φέρεται να διαπιστώθηκε  σε έλεγχο  που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Η δίκη ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορητηρίου και διεκόπη για τις 4 Μαρτίου..

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που θα εξεταστούν ενώπιον του ακροατηρίου αφορούν χρηματικό ποσόν 5,6 εκατομμυρίων που είχε πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, το οποίο φαίνεται να δαπανήθηκε για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης.

Έδωσαν 250.000 ευρώ για μεταφορά… πουλερικών, που δεν έγινε!

Στην κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και άλλες επιχορηγήσεις  μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές, όπως 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρεία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών, η οποία όμως… δεν έγινε ποτέ….

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι: Ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρης Φουρλεμάδης, που αντιμετωπίζει τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (για απλή συνέργεια στα δύο αδικήματα) και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ, αν και τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.

Ποσό επιστροφής 6,4 εκ. ευρώ καταλόγισε το ΥΠΕΞ

Για τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΜΚΟ, το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην  «Αποστολή» που διαδέχτηκε την «Αλληλεγγύη»  ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο  αυτό έχουν δεσμευθεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από την πλευρά του ο Δ. Φουρλεμάδης αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

 

 

Loading