Δικηγόρος καλείται να επιστρέψει το εφάπαξ επειδή συνέχισε να εργάζεται

Να επιστρέψει το εφάπαξ των 45.499 ευρώ που έλαβε όταν παραιτήθηκε καλείται δικηγόρος μεγάλου δικηγορικού Συλλόγου έπειτα από απόφαση Δικαστηρίου, επειδή στη συνέχεια υπέβαλε αίτημα επανεγγραφής στο Σύλλογό του.

Από το Σεπτέμβριο του 1970 ήταν εγγεγραμμένος στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων, το οποίο προβλέπει ότι οι δικηγόροι που έχουν τουλάχιστον δέκα χρόνια ασφάλιση κατά την αποχώρησή τους από το δικηγορικό λειτούργημα δικαιούνται εφάπαξ οικονομικό βοήθημα.

Έτσι, ο δικηγόρος τον Αύγουστο του 2015 υπέβαλε στο Δικηγορικό Σύλλογο που ήταν εγγεγραμμένος δήλωση παραίτησης-αποχώρησης.

Κατόπιν αυτού, διαγράφηκε από το Σύλλογο και μάλιστα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «επίτιμου δικηγόρου».

Στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων προκειμένου να του χορηγηθεί το εφάπαξ. Πράγματι, την 9η Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η αίτηση για τη χορήγηση του εφάπαξ εγκρίθηκε από το Ταμείο και έξι μέρες μετά (15.9.2015) εισέπραξε το εφάπαξ των 45.499 ευρώ.

Αμέσως μετά την είσπραξη του εφάπαξ, ο τέως δικηγόρος υπέβαλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση επαναδιορισμού του στο Σύλλογο που μέχρι πρότινος ήταν εγγεγραμμένος.

Μόλις τρεις μέρες μετά (18.9.2015) η αίτηση επαναδιορισμού του έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου του 2015, γνωστοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και επανεγγράφηκε ξανά ως ενεργός δικηγόρος στα μητρώα του Συλλόγου. Δηλαδή, μέσα σε διάστημα 35 ημερών (25.8.-30.9.2015) διαγράφηκε από το Σύλλογο, εισέπραξε το εφάπαξ και επανεγγράφηκε στο Σύλλογο.

Η προσφυγή του Ταμείου στη Δικαιοσύνη και η απόφαση

Όμως, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων προσέφυγε στα Πολιτικά Δικαστήρια, διεκδικώντας την επιστροφή του εφάπαξ, με τους νόμιμους τόκους από την ημέρα είσπραξης του ή την ημέρα επανεγγραφής του στο Σύλλογο.

Το Ταμείο υποστήριξε ότι η αποχώρησή του ήταν προσχηματική, εικονική και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο του σκοπού της είσπραξης του εφάπαξ.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του παραβιάζει τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη, ενώ έγινε αδικαιολόγητα πλουσιότερος, αφού εισέπραξε το εφάπαξ για αιτία η οποία δεν ακολούθησε.

Επισημαίνει, μάλιστα, το Ταμείο ότι τον κάλεσε να επιστρέψει το ποσό του εφάπαξ, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Κατόπιν αυτών, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι ο δικηγόρος, με την αντίθετη στα χρηστά ήθη συμπεριφορά του, ζημίωσε το Ταμείο και η αγωγή του τελευταίου είναι νόμιμη και για το λόγο αυτό έγινε δεκτή, ενώ υποχρέωσε το δικηγόρο να επιστρέψει το ποσό των 45.499 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Loading