Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Μέσα στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία μας επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Γιατί όμως η παράδοση θέλει την 25η  Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά;

Ο μπακαλιάρος θεωρείται παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.

Η 25η Μαρτίου είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία άρα και ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά, καταλύονται το ψάρι, το λάδι  και ο οίνος.

Η σημασία της επιλογής του μπακαλιάρου

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

O μπακαλιάρος, λοιπόν εκείνα τα χρόνια, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν φθηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα όταν γινόταν παστός. Στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη συνταγή είναι μπακαλιάρος με σκορδαλιά κι αυτό γιατί το σκόρδο είναι ελληνικό, η σκορδαλιά παραδοσιακή, και ταιριάζουν γευστικά πάρα πολύ.

Στις μέρες μας βέβαια, η μυρωδιά που αφήνει το σκόρδο μας απασχολεί ιδιαίτερα για αυτό και κλείνοντας θα σας αποκαλύψουμε κάποια «μυστικά» για να απαλλαγείτε από αυτήν τη μυρωδιά!

Έτσι, μπορείτε να μασήσετε φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού, ή να φάτε λίγο ελληνικό καφέ ωμό. Μία άλλη επιλογή είναι ένα καρφάκι γαρύφαλλο που θα κρατήσετε στο στόμα σας για λίγο. Και τέλος, τα φύλλα του φασκόμηλου αλλά και το μήλο έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Αν τίποτε από όλα αυτά δε σας εξυπηρετεί απλά απολαύστε τη μέρα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Loading