Γερασμένη χώρα η Ελλάδα με «σφραγίδα» Eurostat

Σε γερασμένη χώρα εξελίσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat τα οποία φέρνουν την πατρίδα μας στη δεύτερη θέση του σχετικού αρνητικού πίνακα όσον αφορά στην αναλογία ηλικιωμένων άνω των 65 χρόνων και των νεότερων.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 για κάθε Έλληνα 65 χρόνων και άνω αντιστοιχούσαν μόλις τρεις που ήταν στις λεγόμενες ηλικίες εργασίας (15 έως 64), με την αναλογία να κυμαίνεται στο 33,6%. Χειρότερο ποσοστό έχει μόνο η Ιταλία (34,8%), ενώ οριακά πιο υψηλά από εμάς είναι η Φινλανδία με 33,2%. Αντίθετα στις τελευταίες θέσεις του συγκεκριμένου πίνακα βρίσκονται η Κύπρος με 22,8%, η Σλοβακία με 21,5%, η Ιρλανδία με 20,7% και τέλος το Λουξεμβούργο με 20,5%.

Δυστυχώς τα στοιχεία της Eurostat δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το μείζον δημογραφικό ζήτημα.

Καμπανάκι κινδύνου για όλη την Ευρώπη

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι χρόνο με τον χρόνο οι νέοι καλούνται να σηκώσουν όλο και περισσότερο βάρος από το ασφαλιστικό μας σύστημα καθώς η αναλογία μεταξύ των δυο ηλικιακών κατηγοριών στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί κατά 9,7 μονάδες την τελευταία 20ετία. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το 1997 για κάθε άτομο άνω των 65 χρόνων υπήρχαν πέντε άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών, φέτος αντιστοιχούν μόλις τρεις.

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, δεδομένου ότι οι σχετικοί δείκτες υποχώρησαν σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Loading