«Βούλιαξε» η Θεσσαλονίκη από το συλλαλητήριο (vd)

Ρεπορτάζ: Μαρία Βλάχου

Ολοκληρώθηκε το  μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Από το πρωί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την πλατεία Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη. Για πάνω από 500.000 πολίτες κάνουν λόγο οι διοργανωτές.

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους

Από νωρίς το πρωί, καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη λεωφορεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μεταφέροντας πολίτες κάθε ηλικίας που θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Μάλιστα, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πάνω από 200.000 άτομα που βρίσκονται αυτή την ώρα στους δρόμους.

«Κόλλησαν» δεκάδες λεωφορεία στα Μάλγαρα

Σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης επικρατεί κυκλοφοριακό κομβούζιο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες είναι τα λεωφορεία που έχουν «κολλήσει» τόσο στα Μάλγαρα, όσο και στη δυτική είσοδο της πόλης.

Αντισυγκέντρωση εξουσιαστών

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν για τη Μακεδονία, αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση. «Ενάντια σε κάθε εθνικισμό, πατρίδα μας όλη η Γη», είναι το σύνθημα όσων διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Μάλιστα, οι περίπου εκατό διαδηλωτές έχουν αναρτήσει και σχετικά πανό περιμετρικά της Καμάρας, ενώ φωνάζουν συνθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα», καθώς νωρίτερα προκλήθηκε επεισόδιο με οδηγούς δικύκλων, από τους οποίους άρπαξαν τις ελληνικές σημαίες που κρατούσαν.

Γιουχαΐσματα κατά Μπουτάρη

Τη δυσαρέσκειά τους κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκεις, Γιάννη Μπουτάρη, εξέφρασαν κάποια στιγμή οι διαδηλωτές, προβαίνοντας σε γιουχαΐσματα στο άκουσμα του ονόματός του.

Γιουχάισμα από πολίτη δέχτηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωσε υπέρ της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου. Μάλιστα, οι διοργανωτές κατέβασαν τον κ. Λεβέντη από την εξέδρα, για να μην προκαλέσει αντιδράσεις από τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, έγινε σαφές ότι το συλλαλητήριο δεν πρέπει να εχει πολιτική χροιά.

Τα μέτρα της τροχαίας

Τμηματικά θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συγκεκριμένα, στις οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς, όπως η Εγνατία, η Τσιμισκή, η Μητροπόλεως και η Βασιλίσσης Όλγας.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στην 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα από τη Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευοπούλου).

Φυλλάδια κατά Μπουτάρη

Νωρίτερα, άγνωστοι τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία της πλατείας Λευκού Πύργου φυλλάδια με ρατσιστικό και υβριστικό περιεχόμενο κατά του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Μπουτάρης δε θα βρίσκεται σήμερα στο συλλαλητήριο, καθώς από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή του.

 

Loading