Απορρίφθηκε αίτημα έκδοσης ενός εκ των 9 Τούρκων που συνελήφθησαν

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, που αφορούσε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία του Ali Ercan Gokoglou, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Νοεμβρίου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα, μαζί με άλλους οκτώ συμπατριώτες του.

Το αίτημα για την έκδοση κατατέθηκε με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας, αλλά και την καταδίκη που υπάρχει εις βάρος του στην γειτονική χώρα, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης 6,3 ετών για αδίκημα που φέρεται να διέπραξε το 1999, ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Gokoglou διώκεται για τις πολιτικές του πράξεις αλλά και γιατί υπήρξε μέλος του Συλλόγου Γονέων Πολιτικών Κρατουμένων στην Τουρκία.

“Φοβάμαι για τη ζωή μου” είπε στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο ο Gokoglou υποστήριξε πως εργάζονταν στην Τουρκία ως αρθρογράφος σε πολιτικά περιοδικά και πως έφυγε από τη χώρα «λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί». Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του επιδίδονται από την γειτονική χώρα για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και εξέφρασε φόβους για την ζωή του στην περίπτωση που επέστρεφε στην Τουρκία.

Να σημειωθεί, ότι ο εισαγγελέας πρότεινε να μην υπάρξει έκδοση στην Τουρκία του 50χρονου με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για να δικασθεί δίκαια», με τη Συμβούλιο Εφετών να παίρνει τελικά απόφαση για τη μη έκδοση του.

Loading