Έτσι θα μετατρέψει η ΔΕΘ-Helexpo τη Θεσσαλονίκη σε Silicon Valley της Ευρώπης

Την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εκθεσιακό και οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ως στόχο η ΔΕΘ-Helexpo. Προκειμένου να τον πετύχει, η διοίκησής της έχει θέσει τρεις άξονες στρατηγικής ανάπτυξης.

Αυτούς παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε., Αναστάσιος Τζήκας, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσε το «παρών» και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Οι τρεις άξονες στρατηγικής της ΔΕΘ-Helexpo

Η συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo δόθηκε με αφορμή την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο κ. Τζήκας, μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία της φετινής έκθεσης, σημειώνοντας πως ακολουθεί τη στρατηγική της χώρας.

Όσον αφορά τους τρεις άξονες στρατηγικής, αυτοί είναι: η πολιτική εξωστρέφειας, η διοργάνωση νέων κλαδικών εκθέσεων και θεματικών πάρκων και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.

Ο κ. Τζήκας συνέδεσε άμεσα την πολιτική εξωστρέφειας με την απόφαση να αποτελέσουν οι ΗΠΑ την τιμώμενη χώρα της 83ης ΔΕΘ. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχει ξεκινήσει συνεργασία της ΔΕΘ με την αμερικανική έκθεση τροφίμων Fancy Food για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται η διοργάνωση μεγάλης αμερικανικής έκθεσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020, στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, προετοιμάζεται συμφωνία της ΔΕΘ με τη Mobile World Congress, για τη διοργάνωση ανάλογης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα κατά το 2019.

Μάλιστα, ο κ. Τζήκας υποστήριξε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δείχνει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί στη Silicon Valley της Ευρώπης.

Όσον αφορά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ο κ. Τζήκας είπε ότι, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, σχεδιάζεται με τρία χαρακτηριστικά: να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, να είναι πράσινο και βιώσιμο. Το master plan του έργου αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου, με έναρξη υλοποίησης του έργου το 2019.

Πάιατ: Ορόσημο στη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο Τζέφρι Πάιατ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για να κάνουμε την 83η ΔΕΘ πραγματικό ορόσημο στη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ» και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «έναν κρίσιμο πόλο σταθερότητας» στην περιοχή.

Για την αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ ανέφερε ότι έχει δύο στρατηγικούς στόχους: την παρουσίαση των καλύτερων αμερικανικών προϊόντων τεχνολογίας και καινοτομίας και να «δώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία γυρίζει και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις, φανταστικό ανθρώπινο κεφάλαιο και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε τη διαδικασία να προχωρά μπροστά».

Μάλιστα, εστίασε στην ανάγκη «να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι το έτος που η Ελλάδα γυρίζει τη σελίδα από την περίοδο της κρίσης», ενώ έκανε λόγο για διπλή ισχυρή αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ, επιχειρηματική και πολιτική, επικαλούμενος και τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για υψηλή αμερικανική κυβερνητική εκπροσώπηση.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μια είσοδο στα Δυτικά Βαλκάνια και τη νοτιοαναλοτική Ευρώπη», ανέφερε σε άλλο σημείο και αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει κάνει ρεκόρ επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας τις οκτώ μέχρι σήμερα, χωρίς να υπολογίζει τις άλλες δύο που αναμένεται να πραγματοποιήσει μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αναμένονται 1.400 εκθέτες και 290.000 επισκέπτες

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε ευρεία εκπροσώπηση των κυβερνήσεων και στελεχών των αμερικανικών επιμελητηρίων από τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, στην 83η ΔΕΘ.

Στον προγραμματισμό της φετινής ΔΕΘ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στην 83 ΔΕΘ θα φιλοξενηθούν περίπου 1.400 εκθέτες, ενώ αναμένονται 290.000 επισκέπτες.

Οι ΗΠΑ, τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης, θα φιλοξενηθούν στο μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, το περίπτερο 13, που έχει έκταση 6.000 τ.μ.

Ο κ. Ποζρικίδης υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν έντονη εκθεσιακή παρουσία στο παρελθόν και πως είχαν αποτελέσει τιμώμενη χώρα και το 2000. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα, ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με τη ΔΕΘ, η οποία είχε διακοπεί για κάποια χρόνια, θα λάβει στο εξής μόνιμο χαρακτήρα.

Loading