Ένα βήμα πριν την υπερχείλιση ο Έβρος ποταμός

Ένα βήμα πριν την υπερχείλιση βρίσκεται ο Έβρος ποταμός καθώς η στάθμη των νερών στο Πύθιο Διδυμοτείχου έχει υπερβεί το όριο επιφυλακής (4,70 μέτρα) και ανήλθε στα 4,85 με όριο συναγερμού τα 5.70 μέτρα.

Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο «πέταλο» του Δέλτα του Έβρου ποταμού, όπου η στάθμη άγγιξε τα 5,51 μέτρα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς:  «Ήδη, έχουμε μεγάλες παροχετεύσεις από τον Εργίνη και τον Τούντζα στο βόρειο τμήμα από την Τουρκία και σταθερές παροχετεύσεις νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία, της τάξης των 300-350 κυβικών μέτρων».

Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς παραδοσιακά οι μεγαλύτερες πλημμύρες στην περιοχή καταγράφονται την Άνοιξη, όταν λιώνουν οι πάγοι και υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία.

Σε επιφυλακή οι αρχές

Ήδη έχει εκδοθεί και η σχετική απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων προς τους δημάρχους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προκειμένου άπαντες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης.

Οι βασικές οδηγίες είναι:

-Να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, Άρδα, Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών

-Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία από τις εν λόγω επικίνδυνες περιοχές

Επίσης, ζητά από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε. Έβρου:

-Να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη/επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων

-Να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια-αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)

Loading