ΥΠΕΞ: «Το Ολοκαύτωμα ήταν μια ασύλληπτη βαρβαρότητα»

Με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων που προκάλεσε το Ολοκαύτωμα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας μιλά για τους Έλληνες Εβραίους, αλλά και την συμπλήρωση 73 ετών από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της ανθρωπότητας στη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σήμερα, εβδομήντα τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς, η Ελλάδα μνημονεύει τα θύματα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και ανάμεσά τους, τους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, Έλληνες Εβραίους, θύματα μιας ασύλληπτης βαρβαρότητας.

Η μνήμη των τραγικών γεγονότων σε βάρος των Ελλήνων Εβραίων, μένει πάντοτε ζωντανή για την Ελληνική Πολιτεία, η οποία καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή αντισημιτισμού και καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την καταπολέμηση κρουσμάτων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχούς προσπάθειας για την αποκατάσταση των ιστορικών αδικιών σε βάρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, η επικείμενη έναρξη εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια σημαντική κίνηση θεσμικής κατοχύρωσης του σεβασμού της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, και του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή έναρξης των εργασιών επιβεβαιώνει τη σταθερή και έμπρακτη προσήλωση της Ελληνικής Πολιτείας στις αξίες του ανθρωπισμού, ώστε ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει αντίστοιχες φρικαλεότητες.

Loading