Λογοτεχνική βραδιά για τον Καζαντζάκη στη Βουλγαρία

Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και στον μεταφραστή του στη βουλγαρική γλώσσα, Γκιόργκι Κούφοβ, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Άλμα Άλτερ του πανεπιστημίου της Σόφιας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από τον ελληνο-βουλγαρικό σύνδεσμο «Αριστοτέλης-Γέφυρα Πολιτισμού», υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουλγαρία, οι ηθοποιοί Άλεκ Αλέξιεφ και Γιάνα Τιτόβα, διάβασαν αποσπάσματα από τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη και παρουσίασαν τη ζωή του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και του μεταφραστή των έργων του στη βουλγαρική γλώσσα. Προβλήθηκαν επίσης στιγμιότυπα από ταινίες, βασισμένες στα έργα του Καζαντζάκη.

Επίσης, βραβεύθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, του πανεπιστημίου της Σόφιας, Ντραγκομίρα Βάλτσεβα, με το τιμητικό δίπλωμα «Γκεόργκι Κούφοβ», για την μετάφρασή τής (2017) Ασκητικής του Καζαντζάκη. Το δίπλωμα επέδωσε ο Χρίστο Κούφοβ, γιος του μεταφραστή και πρόεδρος του βουλγαρικού παραρτήματος της διεθνούς εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Στην εκδήλωση παρέστη ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης, ο οποίος σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο έργο του Συνδέσμου «Αριστοτέλης-Γέφυρα Πολιτισμού» για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στον τομέα του πολιτισμού και εξέφρασε εκ μέρους και του κοινού την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, στοχαστή και φιλόσοφο.

Υπογράμμισε ακόμη, τη σημασία της επιλογής του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης, δηλαδή του θεάτρου Άλμα Άλτερ του πανεπιστημίου της Σόφιας, το οποίο ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση της Ελλάδας, μέσω του προγράμματος του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα, ο επικεφαλής του τμήματος Μελέτης και Ανάλυσης Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, Ν. Βλαχάκης, ως εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και τη διαχρονικότητα του έργου του Καζαντζάκη, στο έργο του οποίου διακρίνεται η έντονη αγωνία του για την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, γεγονός που το καθιστά και επίκαιρο σήμερα.

Ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και εξήρε τον ρόλο τους στη δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επικείμενη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει σημαντική για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η λογοτεχνική βραδιά, σύμφωνα με ενημέρωση της πρεσβείας μας στη Σόφια, προσέλκυσε και συγκέντρωσε το κοινό των νεοελληνιστών των βουλγαρικών πανεπιστημίων και εκείνους που αγαπούν την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Loading

Αφήστε μια απάντηση