ΔΕΗ: Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος με… κουπόνι!

Να χορηγείται το Κοινωνικό Τιμολόγιο ηλεκτρικής για τους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ειδικού κουπονιού ζήτησε ο Μανώλης Παναγιωτάκης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μίλησε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας.

«Να επιλέγουν όποιον προμηθευτή θέλουν»

«Σήμερα, όσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο ανήκουν στη ΔΕΗ, πλην κάποιων μετρημένων στα δάχτυλα, ίσως και του ενός χεριού. Αν πάρουν το κουπόνι τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορούν να επιλέξουν όποιον προμηθευτή θέλουν», δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Παράλληλα, ζήτησε λειτουργική αυτονομία σε ζητήματα όπως οι προσλήψεις και οι αμοιβές της ΔΕΗ.

«Μεγάλο το βάρος της λιγνιτικής παραγωγής»

Αφού εκτίμησε πως η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα υπογραφεί μέσα στο Φεβρουάριο, ο κ. Παναγιωτάκης έκανε αναφορά στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και εξήγησε γιατί αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, μονόδρομο.

«Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό, για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της. Πρέπει να γίνει αποφασιστική στροφή σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια μέσα από το ικανοποιητικό τίμημα να ενισχύσουμε την οικονομική μας ευρωστία», εξήγησε.

Σταθάκης: «Πιο ανταγωνιστική η ΔΕΗ»

Το «παρών» στην κοπή της πίτας έδωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας.

«Η ΔΕΗ θα είναι πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική, πολύ πιο διεθνοποιημένη απ’ ό,τι είναι σήμερα, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ημερών και με τη στήριξη όλων μας θα έχει το μέλλον που της αξίζει», είπε σχετικά.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα διατηρήσει ακέραιο το υδροηλεκτρικό δυναμικό της, όπως και τις μονάδες φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Χαρά Καφαντάρη, σχολίασε από την πλευρά της, πως «η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι ο βασικός πυλώνας στο ενεργειακό τοπίο και στην ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας».

Αικατερινάρη: «Να διαμορφώσει νέα στρατητική»

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ράνια Αικατερινάρη, «η ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική, με έμφαση, οπωσδήποτε, στην επιτάχυνση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην επέκταση σε νέες αγορές και σε νέα προϊόντα, για παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου, στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, στην αξιοποίηση πολύ σημαντικών συνεργειών και συνεργασιών που θα την πάνε στην επόμενη μέρα και γενικότερα στην αξιοποίηση της ενοποιημένης ευρωπαϊκής και περιφερειακής ηλεκτρικής αγοράς».

Φάμελλος: «Προσαρμογή στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις»

Στις περιβαλλοντικές παραμέτρους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Η παράμετρος του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού, ώστε να μπορούμε και να έχουμε ταυτόχρονα επάρκεια στο ενεργειακό αγαθό, καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά το σημαντικότερο, να έχουμε μετριασμό των εκπομπών στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής αλλά και προσαρμογή στις υποχρεώσεις, και τις διεθνείς αλλά και τις εθνικές που δημιουργούνται», δήλωσε σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading