Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα ενισχυθούν μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, εκτίμησε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι

   

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Ουάσινγκτον θα πρέπει να ενισχυθούν σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ειρηνευτική διαδικασία, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“ Το Αφγανιστάν ανυπομονεί να συνεχίσει και να εμβαθύνει τη στρατηγική του πολυδιάστατη σχέση με τις ΗΠΑ – τη βασική μας εταίρο– μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην επίτευξη ειρήνευσης στο Αφγανιστάν”, έγραψε ο Γάνι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από τους κατοίκους της Καμπούλ οι οποίοι εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος ίσως καθυστερήσει την πολύ βιαστική, όπως τη θεωρούν πολλοί, αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, βάσει της οποίας προβλέπεται η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο του 2021.

“ Ο Μπάιντεν θα τελειώσει τον πόλεμο, αλλά θέλει να τον τελειώσει με υπεύθυνο τρόπο, όχι εσπευσμένα, όπως ο Τραμπ”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταγούντ πωλητής ρούχων στην αφγανική πρωτεύουσα.

“ Θα καθυστερήσει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και θα διατηρήσει στρατεύματα εδώ, κάτι που είναι καλό νέο για τη χώρα”, πρόσθεσε.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα αποτέλεσε βασικό πυρήνα της προσπάθειας του Τραμπ να τερματίσει τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία.

Όπως προβλέπεται βάσει της συμφωνίας, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη κλείσει πολλές του βάσεις στο Αφγανιστάν και έχει αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες.

Στο Twitter ο Τίμορ Σάρα, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει “ μια πιο ανεκτική” προσέγγιση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά την “ φρικτή” συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει επικυρωθεί από την Καμπούλ.

©Πηγή: amna.gr

Loading