«Ενέργεια2Heat», όπως λέμε… τα πάντα ρει πάντα χωρεί και ουδέν μένει!

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία συντελούνται ραγδαίες αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιες από αυτές ίσως δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε και να τις παρακολουθήσουμε. Το  σίγουρο είναι ότι υπό την επίδραση των νέων συνθηκών, τόσο ο παράγοντας χώρος όσο και ο παράγοντας χρόνος αποκτούν πλέον διαφορετική αξία και σημασία ειδικά όταν καλείται κανείς να δράσει (πολιτικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά) υπό την πίεση αυτών των αλλαγών. Αυτό απαιτεί καλή ανάλυση των δεδομένων, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και βεβαίως, προσαρμοστικότητα!

Και οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο το κομμάτι της παραγωγής όσο και το κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας. 
Όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση αναθεωρήσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, σε διαρκή χάραξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων και επιδίωξη ισχυρών συμμαχιών, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ κρατών. 

Κοινός παρονομαστής των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, κυρίως στον χώρο της Ε.Ε. είναι η σταδιακή απεξάρτηση από μορφές ενέργειας, η παραγωγή και χρήση των οποίων επιβαρύνει το περιβάλλον και η αντικατάστασή τους από μορφές που είναι φιλικές προς αυτό, που είναι ανανεώσιμες και ίσως πιο φθηνές. Και σ΄αυτές, όπως όλοι γνωρίζουμε συμπεριλαμβάνονται η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, τομείς στους οποίους η χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα προνομιούχα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η Ελλάδα, με τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, μπορεί, στο ορατό μέλλον, να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της. Θέσεις, απόψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις για θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό παρόν αλλά και τον εξελισσόμενο μετασχηματισμό στη χώρα καταθέτουν γνωστά πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος που “ βγάζει στον αέρα” το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό τον τίτλο: “ Ενέργεια2Heat”.  

Εμείς κρατάμε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που εκφράζονται για το ενεργειακό “ αύριο” της χώρας και περνάμε στο δεύτερο σκέλος του αφιερώματος, αυτό που αφορά τη θέρμανση. Ενόψει μάλιστα του χειμώνα, το κομμάτι της θέρμανσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικότερα για εκείνους τους καταναλωτές που κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα επιλογών για τη θέρμανση οικιακών και επαγγελματικών χώρων. Τι είναι αποδοτικότερο; Τι συμφέρει; Θέρμανση με ρεύμα; (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, αερόθερμα, κλιματιστικά, ηλεκτρικοί λέβητες, θερμοσυσσωρευτές, ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικές αντιστάσεις κ.α.). Θέρμανση με καύση; (καυστήρες ή λέβητες πετρελαίου, βιομάζας, φυσικού αερίου, σόμπες, τζάκια κ.α ). Θέρμανση από τον ήλιο; ή μήπως θέρμανση με αντλίες θερμότητας; (γεωθερμικές αντλίες, αντλίες αέρα).  
Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές επιλογές είναι σίγουρα κάτι θετικό. Το να προσδιορίσεις όμως τα κριτήρια βάσει των οποίων θα οδηγηθείς στην καταλληλότερη για εσένα επιλογή είναι το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της διαδικασίας. 

Εργαλεία στήριξης – διευκόλυνσης των πολιτών για την απόκτηση και λειτουργία του επιθυμητού συστήματος θέρμανσης και για τη σωστή θωράκιση του ακινήτου τους αποτελούν τόσο το Πρόγραμμα “ Εξοικονομώ – Αυτονομώ” και η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, όσο και τα διάφορα “ πακέτα” που επεξεργάζονται οι Τράπεζες προς διευκόλυνση των καταναλωτών.

Και επ΄αυτών των θεμάτων το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλοξενεί ενημερωτικά ρεπορτάζ, γνώμες, ιδέες και προτάσεις, ευελπιστώντας να φανούν χρήσιμα στους καταναλωτές. 

Καλή και “ ζεστή” ανάγνωση!  

©Πηγή: amna.gr

Loading