ΕΕ: Νέα δεδομένα για την χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων

Αποθήκευση ενέργειας, έξυπνα δίκτυα, υπεράκτια αιολικά, υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα είναι τα ενεργειακά έργα στα οποία θα δίνει έμφαση (και χρηματοδότηση) στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και το φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα και το πετρέλαιο μπαίνουν στο περιθώριο: είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να απορριφθεί πρόταση για άσκηση βέτο στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ επειδή έργα φυσικού αερίου παραμένουν στη λίστα των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest, PCI) και είναι συνεπώς υποψήφια για Κοινοτική χρηματοδότηση.

«Στον τέταρτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ο EastMed, ο IGΒ (ελληνοβουλγαρικός αγωγός), το FSRU (πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Είναι όλα έργα μετάβασης και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Καλύπτουν την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να γίνουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε κατά την παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η διαδικασία της μετάβασης στην οικονομία χωρίς άνθρακα το 2050 είναι απαραίτητο να υποστηριχτεί από έργα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και από το καύσιμο μετάβασης που είναι το φυσικό αέριο. «Χώρες που καθορίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος του Green Deal, όπως η Γερμανία, στηρίζονται στην ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό αέριο», ανέφερε η κυρία Σπυράκη.

Η λύση που εξετάζεται, δεδομένου ότι υποδομές όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου που κατασκευάζονται τώρα θα έχουν διάρκεια ζωής αρκετών δεκαετιών, είναι να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι αγωγοί να μπορούν να μεταφέρουν και υδρογόνο. Ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει αναφερθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα αναθεωρηθεί ο Κανονισμός για τα διευρωπαϊκά δίκτυα με στόχο η επόμενη λίστα των PCI που θα εκδοθεί το 2021 να είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική για την απανθρακοποίηση.

©Πηγή: amna.gr

Loading