Δ. Κουτσούμπας: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου περισσότερο επίκαιρα από ποτέ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, στον αγώνα ενάντια σε πολιτικές που ματώνουν τον ελληνικό λαό, σε επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ που οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές και ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής που χτυπά τη νεολαία και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι “είναι απόλυτα καταδικαστέα και η απόφαση της Συγκλήτου (του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών-πρώην ΑΣΟΕΕ) για λοκ-άουτ, όπως είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η στάση της Αστυνομίας με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υποτίθεται για τις παράνομες ενέργειες”.

Σημείωσε ότι “καταρχήν δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση για τα ευρήματα μέσα στην ΑΣΟΕΕ. Αν πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες αυτό είναι ένα το κρατούμενο”, προσθέτοντας ότι τα διάφορα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν για ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα της φοιτητικής νεολαίας και των εργαζομένων.

“Δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για φοιτητικούς συλλόγους και φοιτητές. Πρόκειται για διάφορες ομάδες για τις οποίες το ΚΚΕ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μιλήσει για τον ρόλο που παίζουν.

Είναι ξένο σώμα προς το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους. Στην ουσία πρόκειται για άτομα που είναι ενεργούμενα τόσο από τη μεριά της Αστυνομίας και αυτών των μηχανισμών και από τη μεριά αυτών των ομάδων. Είναι αλληλοτροφοδοτούμενα αυτά τα στοιχεία τόσο ο κρατικός μηχανισμός και οι μυστικές υπηρεσίες όσο και αυτές οι ομάδες” πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για “περίεργη απόφαση της Συγκλήτου σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς δεν υπήρχε λόγος να κλείσει τη σχολή” και τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν δικαιολογημένες και “καλώς έκοψαν το λουκέτο”.

“Ή Σύγκλητος και ο Πρύτανης της συγκεκριμένης σχολής πρέπει να ελεγχθούν γιατί προχώρησαν στο λουκέτο ενώ την προηγούμενη μέρα είχε επέμβει η Αστυνομία, βρήκε τα ευρήματα και μέχρι το βράδυ που ελήφθη η απόφαση δεν υπήρχε τίποτα. Η απόφαση για λουκέτο πυροδότησε την επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στη σχολή και μάλιστα την ώρα που γίνονταν στην ΑΣΟΕΕ και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών για να αποφασίσουν και για το νόμο για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και για μια σειρά δίκαιες διεκδικήσεις” είπε.

“Μεγαλύτερη η πορεία από άλλες χρονιές”

Εκτίμησε ότι η αυριανή πορεία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες χρονιές, υπογράμμισε ότι το φοιτητικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα “έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει”, προσθέτοντας “η κυβέρνηση να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα του κινήματος και να μην πυροδοτεί με ενέργειες που δεν έχουν βάση, αστυνομική βία, αυθαιρεσία και τρομοκρατία ενάντια σε φοιτητές και αγωνιστές. Αλλού πρέπει να ψάξει το έγκλημα, όμως οι εγκληματικές ομάδες που παρανομούν και δρουν με διάφορα κυκλώματα δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις φοιτητικές παρατάξεις”.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είπε ότι “δίνει το δικαίωμα να εμφανίζονται δικαιωμένοι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ”.

“Ο κ. Φρουζής υπερασπίστηκε την κερδοφορία, την πώληση των προϊόντων της εταιρείας του και γι’ αυτό έκανε επαφές με κυβερνητικά στελέχη όλων των κομμάτων από αυτά που έχουν κυβερνήσει” είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι θα αξιολογηθούν τα όσα κατέθεσε ο Κ. Φρουζής.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της αποκάλυψης των ευθυνών, τονίζοντας, στη συνέχεια, ότι αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Κόμματος για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα είχε λήξει το ζήτημα.

“Η Βουλή δεν πρέπει να γινεται δικαστήριο”

“Η Βουλή δεν έχει καμία δουλειά να γίνεται δικαστήριο, τα ζητήματα αυτά πρέπει να φύγουν από την αρμοδιότητά της και οι υπουργοί να λογοδοτούν στην Δικαιοσύνη, όπως κάθε πολίτης” είπε, προσθέτοντας ότι “και η Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να διορίζεται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία”.

Ως προς το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, διευκρίνισε ότι παρά τα όσα γράφονται και λέγονται ο ρόλος του ΚΚΕ “δεν είναι ούτε ρυθμιστικός, ούτε απορρυθμιστικός”, ενώ ανέφερε ότι εξαρχής το ΚΚΕ είχε ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν εφόσον η ασκούμενη πολιτική και οι θέσεις των κομμάτων επηρεάζει κι αυτούς και αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων.

Σημείωσε, πάντως, ότι από την πρώτη μελέτη της κυβερνητικής πρότασης “δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που είχαμε βάλει” σε σειρά ζητημάτων που άπτονται του κινδύνου νοθείας και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αντισυνταγματικότητας ορισμένων αλλαγών και του εκλογικού νόμου και του πλαφόν που μένουν ανοιχτά.

Για εκλογικό νόμο και εκλογή ΠτΔ

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης απλής και ανόθευτης αναλογικής ενώ συνδύασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σημειώνοντας “από τη μια έχουμε αλλαγή του εκλογικού σώματος που μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο”.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε προβληματικές τις προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας “θεωρούμε ότι (η εκλογή του ΠτΔ) θα μπορούσε να μείνει έτσι, να ισχύει όπως ήταν” και ότι το ΚΚΕ “δεν θεωρεί αστάθεια το να ψηφίζει ο ελληνικός λαός σε εκλογές και αν δημιουργείται αστάθεια σε ένα άδικο σύστημα, καλό είναι ο ελληνικός λαός να το αξιοποιεί προς όφελός του”.

Κληθείς να σχολιάσει εκδήλωση για την “πτώση του Τείχους” του Βερολίνου από την Ελληνογερμανική Σχολή και την Ελληνογερμανική Αγωγή υπό την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας, στην οποία παρευρέθη ο υπουργός Εξωτερικών, είπε καταρχήν “ξένη πρεσβεία οργάνωσε για Έλληνες μαθητές; Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Και μόνο αυτό τα λέει όλα”.

“Να αποφεύγεται να εμπλέκονται οι πρεσβείες, είτε η Γερμανική, είτε η Αμερικάνικη σε τέτοιου είδους ζητήματα” τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν την ιστορία έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα, με τα δεδομένα της εποχής και εξήγησε λεπτομερώς με βάση γεγονότα ότι εκεί υπήρχε σύγκρουση καπιταλισμού-σοσιαλισμού με τις δυτικές δυνάμεις να προσπαθούν να υπονομεύσουν διαρκώς την σοσιαλιστική Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι τριάντα χρόνια μετά την “πτώση του Τείχους”, αυτό που υπάρχει σήμερα στην ενιαία Γερμανία σε ό,τι αφορά την κατάσταση των εργαζομένων και του λαού είναι “πολύ πίσω από αυτό που υπήρχε τότε” και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι “πάνω από τους μισούς Γερμανούς νοσταλγούν την σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία και συζητούν γι’ αυτό”.

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις θεματικές εκδηλώσεις του Κόμματος που συνεχίζονται, όπως εκείνη για το Ασφαλιστικό Σύστημα και τις εξελίξεις γύρω από αυτό, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ήπειρο.

©Πηγή: amna.gr

Loading