Αλλαγές στον ΠΚ – ΜέΡΑ 25: Επίταση ποινών, διεύρυνση αξιόποινου σε συμπεριφορές ποινικά αδιάφορες

«Στην πλειονότητα των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα προβλέπεται είτε επίταση των ποινών είτε διεύρυνση του αξιοποίνου σε συμπεριφορές που μέχρι πρότινος ήταν ποινικά αδιάφορες. ‘Αρα, λοιπόν, είναι αναμφίβολο ότι γενικότερα προωθείται μία αυστηροποίηση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η βουλευτής αναγνώρισε ότι «σε κάποιες από τις περιπτώσεις η αυστηροποίηση είναι πράγματι δικαιολογημένη και αναλογική, όπως στην εξίσωση της ποινικής μεταχείρισης μεταξύ παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλων». Την ίδια ώρα όμως, όπως είπε στο νομοχέδιο, «αόριστες πράξεις τυποποιούνται ξαφνικά ως εγκλήματα τρομοκρατίας. Ενέργειες που προκαλούν γενική διακινδύνευση, ούτε καν εξειδικεύονται, ούτε επεξηγούνται».

Η κ. Αδαμοπούλου αναφέρθηκε και στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα ταξίδια. «Η Ελλάδα ήδη διαθέτει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλέγμα ειδικών ποινικών νόμων από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν έχει οδηγήσει στη μείωση της εγκληματικότητας. Ρωτάμε, λοιπόν: Από ποια κοινωνική επιταγή και ανάγκη στην ελληνική πραγματικότητα προκύπτει αυτή η ακραία ποινικοποίηση της εκπαίδευσης ή του ταξιδιού;», είπε η βουλευτής και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «ποινικοποιείτε συμπεριφορές αντικειμενικά ουδέτερες, όπως είναι η μαθητεία σε συγκεκριμένο αντικείμενο ή το ταξίδι σε συγκεκριμένο προορισμό, που δεν μπορούν καθ’ αυτές να προξενήσουν, όχι μόνο βλάβη, αλλά ούτε καν διακινδύνευση σε έννομα αγαθά».

©Πηγή: amna.gr

Loading