«Αν οι γυναίκες διοικούσαν τον κόσμο, δε θα είχαμε πολέμους. Μόνο έντονες διαπραγματεύσεις κάθε 28 μέρες»

Robin Williams

Της Τάνιας Κιουμουρτζίδου*

Γυναίκα…

Με τη γυναικεία -η καλύτερα τη θηλυκή- ψυχή, έχει ασχοληθεί εδώ και αιώνες όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από ψυχολόγους, ψυχίατρους, κοινωνιολόγους μέχρι συγγραφείς, σοφιστές, φιλοσόφους κ.α.

Μελέτησαν και ανέλυσαν τη συμπεριφορά και φιλοσοφία ζωής αυτού του ιδιαίτερου πλάσματος. Και διαπίστωσαν πως το να εξερευνήσεις τη γυναικεία ψυχοσύνθεση είναι σαν ένα ταξίδι σε «αχαρτογράφητα νερά»…

Η γυναικεία ψυχή είναι ήπιος άνεμος για να δροσίζει όταν χρειαστεί… Είναι όμως και θύελλα, φουρτούνα, τυφώνας όταν πληγώνεται και θυμώνει… Είναι φωτιά που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της αλλά και ζεσταίνει όσους αγαπά και θέλουν τη φροντίδα της…

Μια γυναίκα καταλαβαίνει πως η λογική, η αποφασιστικότητα και η δύναμη είναι γυναικεία χαρίσματα, ακριβώς όπως η διαίσθηση και ο συναισθηματισμός. Εκτιμάει και αξιοποιεί όλες τις αρετές της..

Η γυναίκα εξελίχθηκε, εξελίσσεται και συνεχίζει ακάθεκτη να προχωρά  μπροστά… Μόνο μπροστά, αλλά μη λησμονώντας ποτέ το παρελθόν με τα λάθη και τις παραλείψεις της.  Η σημερινή γυναίκα προχωρά με τέτοιους ρυθμούς, που έφτασε πλέον τον άντρα αλλά και τον «ξεπερνά» αρκετές φορές.

Η γυναίκα κέρδισε ήδη σκληρές μάχες… αλλά όχι τον πόλεμο… Όχι μόνο με τον εχθρό αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό…

Πέτυχε και κατέκτησε «Πύρρειες νίκες» με τεράστιες απώλειες, σε καθημερινούς αγώνες στην εργασία, την οικογένεια και τη μητρότητα, τις σχέσεις, την κοινωνία, την αποδοχή της. Στην πατρίδα μας ο «πρώτος» πολίτης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι γυναίκα…

Η σημερινή γυναίκα είναι περισσότερο σαγηνευτική, εκτυφλωτική,  αισιόδοξη. Έχει αυτοπεποίθηση, νιώθει περισσότερο δυνατή, αγαπά πιο πολύ τον εαυτό της, έχει διάθεση να παλέψει για ότι δικαιούται και ότι της ανήκει.

Η σημερινή γυναίκα συμμετέχει στα κοινά, τον πολιτισμό, επιστήμη, πολιτική, αγωνίζεται με λύσσα να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος, λιγότερο βίαιος, με περισσότερη δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πίσω, όμως, από όλα αυτά κρύβονται ατέλειωτες ώρες εργασίας, με άγχος, ψυχική και σωματική καταπόνηση και σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.

Να συνεχίσουμε όλες μας με αισιοδοξία, δύναμη και με το κεφάλι ψηλά. Έχουμε τη δύναμη  οι γυναίκες για πολλά πράγματα, αρκεί να το πιστεύουμε.

Τούτη τη δύσκολη περίοδο, οφείλουμε ξεχωριστή μνεία στις γυναίκες του τομέα υγείας και όχι μόνο. Γυναίκες γιατροί ή νοσηλεύτριες, γηροκόμοι, οικιακές βοηθοί, καθαρίστριες, ακόμη στις ταμίες στα Σούπερ μάρκετ είναι πραγματικές ηρωίδες…

Σας ευχαριστούμε όλες !

*Η Τάνια Κιουμουρτζίδου είναι μέλος του Δ. Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Loading