Άναψε “φωτιά” ο Έντι Ράμα στα Βαλκάνια!

Ο Ράμα άναψε τη σπίθα, οι Σέρβοι απάντησαν δυναμικά και όλοι… τρέχουν να σβήσουν τις εστίες φωτιάς στο Κόσοβο πριν αυτές εξαπλωθούν!

«Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια» διερωτήθηκε ο Εντι Ράμα μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Παραδέχθηκε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ιδέα αυτή ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».

Ηταν η προσπάθειά του να ανάψει το φυτίλι και να μετρήσει αντιδράσεις! Η γεωπολιτική επέστρεψε στα Βαλκάνια», είχε αποφανθεί πρόσφατα Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος κάλεσε την Ε.Ε. να παίξει έναν πιο «ορατό» ρόλο στην περιοχή, την ίδια στιγμή που μίνι ψυχροπολεμικές αναμετρήσεις λαμβάνουν μέρος…

Αποτέλεσμα εικόνας για kosovo war

Η Σερβία απάντησε με… πόλεμο!

Η απάντηση της Σερβίας ήταν δυναμική. Η Κυβέρνηση της προεδοποίησε ότι ένας νέος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει εάν συμβεί αυτό, ζητώντας από την Δύση να αποκυρήξει αυτό το σχέδιο.

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούσιτς τόνισε ότι μία τέτοια προσπάθεια ένωσης Αλβανίας και Κοσόβου θα ”μείνει μόνο ως μία ευχή και σκέψη όσων λειτουργούν για αυτό” ζητώντας παράλληλα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν έλεγα πως θα υπάρξει μόνο μία Πολιτεία ή χώρα για όλους τους Σέρβους θα με κρεμούσαν σε έναν στύλο στις Βρυξέλλες»,τόνισε στέλνοντας απειλητικό μήνυμα.

Αυτή η εναλλακτική επιλογή σύμφωνα με τον Ράμα δεν ήταν δική του ευχή ή επιθυμία, αλλά μία πιθανή εκδοχή ή εναλλακτική στις κλειστές πόρτες της Ε.Ε. στο Κόσοβο. «Υπάρχει μία έλλειψη κατανόησης και αποδοχής ή έλλειψη οράματος. Αυτή η περιοχή χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την περιοχή επίσης», σχολίασε ο Ράμα.

Απαντώντας στα σχόλια του Ράμα ο Υπουργός της σερβικής Κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούλιν δεν του… χαρίστηκε. Είπε πως ελπίζει και περιμένει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να απορρίψουν αυτές τις σκέψεις και προτάσεις αλλιώς θα ξεσπάσει νέος πόλεμος. Ο Βούλιν είπε ότι ένας νέος πόλεμος θα περιλαμβάνει και τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Χώρες που έχουν χαρακτηριστικά αλλά και σχέσεις με την Αλβανία.

Η Σερβία απειλεί με πόλεμο διότι φοβάται πως στην περιοχή θα ξεσπάσει εμφύλιος και μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο ανάλογο με αυτόν που επέφερε την απόσχιση της Γιουγκοσλαβίας το 1990.

Αποτέλεσμα εικόνας για kosovo war

Το… σχέδιο του Ράμα

Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα είχε θέσει ξανά το ζήτημα ενδεχόμενης «ένωσης» της χώρας του με το Κόσοβο, ξυπνώντας το φάντασμα της Mεγάλης Αλβανίας στον πληθυσμό της περιοχής. Η Μόσχα στάθηκε απέναντί του, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι «οι Αλβανοί θα πρέπει πρώτα να ενοποιήσουν τα εδάφη τους και μετά να ενταχθούν στην Ε.Ε.». Οι περισσότεροι αναλυτές αποκηρύσσουν τη ρητορική των Αλβανών πολιτικών ως προσπάθεια ψηφοθηρίας στα εθνικιστικά ακροατήρια, καθώς οι ψηφοφόροι τούς κατηγορούν ότι έχουν εξαγοραστεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για kosovo - albania

Κόσοβο σε… τεντωμένο σχοινί

Την ίδια στιγμή το Κόσσοβο βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Η δολοφονία ενός μετριοπαθούς Σέρβου πολιτικού στη Μιτρόβιτσα ήρθε να αναζωπυρώσει τις θεωρίες συνωμοσίας και τα εκκρεμή πάθη από τον πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι συνομιλίες με τη Σερβία πήγαν πίσω, ενώ ο πληθυσμός δεν δείχνει ικανοποιημένος με την Κυβέρνηση. Μάλιστα, ποσοστό μεγαλύτερο του 5% μετανάστευσε κυρίως σε χώρες της Ε.Ε., ενώ μεγάλος αριθμός Κοσοβάρων, έχει ενταχθεί στις τάξεις τζιχαντιστικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία!

«Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», ήταν το μήνυμα των ΗΠΑ που προσπαθεί να προλάβει έναν πόλεμο που θα βάλει φρένο στα δικά της σχέδια επέκτασης στα Βαλκάνια.

Loading