Τ. Βαβούσκος: Ψηφίζω ισχυρό δήμαρχο

Γράφει ο Τάσος Βαβούσκος  *
Επανήλθε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με νέες δηλώσεις, οι οποίες επίσης τάραξαν τα νερά. Σχολιάζοντας, λοιπόν, την κατάσταση, που δημιουργήθηκε από την κατάθεση είκοσι δύο (και ήδη δεκαεννέα) ψηφοδελτίων υποψηφίων Δημάρχων για τον Δήμο μας, τόνισε πως «το χειρότερο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι κομματικοποιήθηκαν πλήρως.

Η διαμάχη των κομμάτων μεταφέρθηκε και στους δήμους κι αυτό είναι δυσάρεστο. Με στενοχωρεί γιατί εμείς ξεκινήσαμε ως μη κομματική παράταξη».

Ο Δήμαρχός μας, όμως, δεν αρκέστηκε σ’ αυτές τις δηλώσεις. Έκανε και συμπληρωματικές, οι οποίες είναι πιο σημαντικές, διότι αφορούν άμεσα στο σκηνικό, που διαμορφώθηκε στις εκλογές της 26ης Μαΐου λόγω του νέου συστήματος της απλής αναλογικής. Δήλωσε, λοιπόν ο απερχόμενος Δήμαρχος ότι εξαιτίας των πολλών υποψηφιοτήτων το επόμενο δημοτικό συμβούλιο «θα έχει πολλούς αρχηγούς παρατάξεων και έναν-άντε δύο δημοτικούς συμβούλους. Αυτοί θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Δεν το κατάφεραν προεκλογικά και είναι δυσάρεστο, γιατί η απλή αναλογική προϋποθέτει συνεννοήσεις».

Από την μια πλευρά, χαίρομαι, διότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε πλήρη συμφωνία με όσα έχω ήδη υποστηρίξει και θα συνεχίσω να υποστηρίζω. Ότι δηλαδή, πλην τεσσάρων υποψηφίων συνδυασμών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, που σημαίνει να καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις, που οδηγούν στο δεύτερο γύρο, οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι δείχνουν να έχουν επίγνωση, ότι δεν έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν στην πράξη μια από τις προνομιούχες αυτές δύο θέσεις. Το ίδιο έχω την αίσθηση, ότι αντιλαμβάνονται ως ένα ποσοστό και οι υποψήφιοι αυτών. Και αυτό που τελικά υποκρύπτεται, είναι ο συμβιβασμός  των επικεφαλής των δεκαπέντε συνδυασμών με την ιδέα ότι κατέρχονται ως υποψήφιοι Δήμαρχοι, ώστε με την βοήθεια του εκλογικού συστήματος (και του αγώνα των υποψηφίων τους) να μεταπέσουν αυτοί μόνοι – και μόνον – στην θέση του εκλεγέντος δημοτικού συμβούλου. Και ως έκπληξη, κάποιοι ελάχιστοι εξ αυτών να συνοδεύονται και από έναν ακόμη δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού τους, που χάριν στις κατανομές θα εισέλθει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπότε, φτάνουμε στο φλέγον θέμα, που προκάλεσε το ίδιο το σύστημα της απλής αναλογικής. Της ανάγκης για συνεννόηση μεταξύ του πλειοψηφήσαντος αλλά μειοψηφούντος Δημάρχου με τους μειοψηφίσαντες αλλά εν τη ενώσει τους πλειοψηφούντες λοιπούς συνδυασμούς και μεμονωμένους αρχηγούς συνδυασμών.

Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεννόησης; Η συνέχεια της διοίκησης και της λειτουργίας του Δήμου, την οποία ο Νίκος Ταχιάος πρεσβεύει και εγώ ένθερμα υποστηρίζω, θα επιβάλλει την εξεύρεση λύσης μέσω της συνεννόησης του μειοψηφούντος αλλά νικητή Δημάρχου με τους «ηττημένους» αλλά πλειοψηφούντες εν συνόλω. Σε θεωρητικό επίπεδο όλα είναι εφικτά. Αρκεί, όμως, ένας κούκος, και εννοώ τον Νίκο Ταχιάο, για να φέρει την άνοιξη;

Και το θέτω αυτό το ερώτημα, διότι αν υπήρχε δυνατότητα σύγκλησης, αυτή θα είχε όντως επιτευχθεί εκ των προτέρων, προ των εκλογών, για να έλθω στα λόγια του Δημάρχου. Όταν, όμως, ο κάθε ένας συνδυασμός έχει το δικό του πρόγραμμα, δηλαδή την δική του οπτική γωνία από την οποία βλέπει την ανάπτυξη της πόλης μας, πως αυτή η έντονη διαφοροποίηση θα εξαλειφθεί από το πνεύμα συναινέσεως; Και πνεύμα συναινέσεως σε τι και με ποια λογική; Τη λογική του «τα όνειρά μου κόκκινα, τα όνειρά σου άσπρα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ». Θα κάνουμε, δηλαδή ένα μείγμα πολιτικών, για να διοικήσουμε τον Δήμο; Πώς π.χ. στον τομέα της καθαριότητας θα συνυπάρξει η άποψη του Νίκου Ταχιάου για την μερική ιδιωτικοποίηση με την άποψη αυτών που απορρίπτουν μια τέτοια περίπτωση;

Άρα, σε θεωρητικό επίπεδο η συναίνεση φαντάζει εφικτή, στην πράξη όμως φαντάζει ανέφικτη. Παρεκτός, και αν υποβοηθηθεί από την παροχή εκ μέρους του νικητή Δημάρχου θέσεων ευθύνης (Αντιδημαρχιών) σε όσους αποφασίσουν να σκεφθούν το θέμα της συνεννόησης. Αυτό, όμως, είναι το ζητούμενο; Δεν νομίζω. Αντίθετα, αυτό θα έπρεπε να είναι το αποφευκτέο και όχι για τον νέο Δήμαρχο αλλά γι’ αυτούς που θα συμφωνήσουν στην διαδικασία αυτή.

Για όλα αυτά, εγώ θα τονίσω για μια ακόμη φορά. Επιβάλλεται να ανατρέψουμε εμείς οι ίδιοι το θεσμικό αδιέξοδο, που δημιουργεί το νέο εκλογικό σύστημα. Επιβάλλεται, λοιπόν, να εκλέξουμε Δήμαρχο, ο οποίος να είναι δυνατός όχι μόνο ατομικά με το 51% του β΄ γύρου αλλά να είναι ισχυρός θεσμικά και ατομικά με το 51% του α΄ γύρου. Και το ποσοστό αυτό δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γιατί ο Νίκος Ταχιάος έχει αναπτύξει την απαραίτητη δυναμική ήδη. Μετατρέψτε, λοιπόν, την αποχρώσα αυτή ένδειξη σε πλήρη απόδειξη. Και στηρίξτε τον Νίκο Ταχιάο, γιατί θέλει πράγματι και μπορεί να βγάλει τον Δήμο μας από την λιμνάζουσα κατάσταση, στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό. Και δώστε του την καθαρή εντολή. Την χρειάζεται και αυτός και ο Δήμος μας. Και εγώ θέλω να είμαι δίπλα του σ’ αυτήν την προσπάθεια.

 *Ο Τάσος Βαβούσκος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα»

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Loading