Καραγιαννακίδης: Οι πολίτες δεν έχουν “μιλήσει” ακόμη κ. πρωθυπουργέ

Του Νίκου Καραγιαννακίδη

Οι πρόσφατες κάλπες -με κυρίαρχη αυτή της Ε.Ε.- δεν έχουν αναδείξει ακόμη την πλήρη βούληση του λαού απέναντι στις «πολιτικές Τσίπρα».

Ο λαός περιμένει, βουβά και υπομονετικά, να αποδείξει ότι ο «ετερόκλητος όχλος» αποτελείται από τον καθένα πολίτη ξεχωριστά, που είτε πίστεψε σε «θαύματα» κι απογοητεύτηκε, είτε αψήφισε τα σημάδια της κομματικής ιδιοτέλειας σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, είτε αιφνιδιάστηκε από ανιστόρητες συμφωνίες ενός υποτιθέμενου αριστερού κόμματος, είτε προδόθηκε ιδεολογικά από «μαγικές» λύσεις, «επαναστάσεις», «μαγκιές» και «διαπραγματεύσεις».

Οι εκλογές, που θα δώσουν την εκκωφαντική απάντηση, είναι αυτές για την ελληνική βουλή -σε ένα περίπου μήνα- ύστερα από μια παρατεταμένη «σιωπή» και «θλίψη» από προσβολές και απαξίωση πολιτών (με χαρακτηρισμούς, δακρυγόνα, κούφια συνθήματα, παροχολογία, επιδόματα – ψίχουλα, εθνικές τραγωδίες, θεατρινισμούς, αριστερές «σκαφάτες» διακοπές κλπ).

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου ήταν η… προθέρμανση. Ο λαός ταλαιπωρημένος -και χωρίς να έχει την επιλογή να ξεκουραστεί σε κάποιο κότερο- είναι έτοιμος «να πει πολλά ακόμη». Ορισμένα από αυτά δεν χωράνε στο κεφάλι του «που πάει να σπάσει» κι άλλα τα ζει ως «μετατραυματικό σοκ». Οι δε διαδοχικές «ριπές”» απογοήτευσης, έκπληξης, θυμού, ταλαιπωρίας, μάταιης και ανέξοδης ελπίδας προσπάθησαν να τον εξουθενώσουν, να τον μπερδεύσουν, να τον αποπροσανατολίσουν. Ως ένα βαθμό τα κατάφεραν.

Ως ένα άλλο βαθμό τον… αφύπνησαν και του άλλαξαν τη ρότα, μια ρότα που ακόμη την χαράσσει, γιατί αυτή τη φορά θέλει να είναι σίγουρος, αυτή τη φορά θέλει να βγει σε αληθινό ξέφωτο, χωρίς «ναι μεν και αλλά», χωρίς ψέματα και χωρίς μεγαλοστομίες. Θέλει να ξέρει που πηγαίνει και που θα φθάσει. Θέλει να μαζέψει δυνάμεις για να ξαναστηθεί στα πόδια του, στα δικά του πόδια.

Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι και η μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Επίσης η συμμετοχή των πολιτών (σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις) είτε παρακολουθώντας τηλεοπτικές εκπομπές, είτε με αναρτήσεις στα social media, είτε με «συζητήσεις του καφενείου». Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν πια με το θυμικό, αλλά με το μυαλό.

Εξετάζουν παραμέτρους που δεν λάμβαναν υπόψη άλλες φορές. Έχω δε και τη βεβαιότητα ότι τα εθνικά θέματα «ξαναγύρισαν» για τα καλά στα κριτήρια των αποφάσεων και των ψήφων τους. Η εθνική συνείδηση κερδίζει πλέον το χαμένο έδαφος από ιδεολογικές εμμονές δήθεν αριστερών.

Άλλωστε και ως δικαστικός αντιπρόσωπος στις πρόσφατες εκλογές, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι -ανεξαρτήτως ηλικίας- αρκετοί έμεναν για… ώρα στα εκλογικά παραβάν. Δεν είχαν έτοιμα και «σταυρωμένα» αυτήν τη φορά τα ψηφοδέλτια. Έψαχναν και σκέπτονταν περισσότερο για το τι θα ρίξουν στην κάλπη.

Κι αυτή η διαφοροποίηση, δηλαδή η περίσκεψη πριν την κάλπη, σίγουρα θα ωφελήσει την πατρίδα μας. Οι πολίτες τώρα περισσότερο παρά ποτέ, έχουν τη δύναμη, την ευκαιρία και την ευθύνη, να απαιτήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερους εκπροσώπους τους στην ελληνική βουλή και θα το κάνουν…

Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος

Loading