Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Βαρύτατες ποινές θα ζητήσουν οι εισαγγελείς

Ποινές ανώτερες από τις συνηθισμένες σκοπεύουν να ζητήσουν για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οι εισαγγελείς της πολύκροτης υπόθεσης, αφενός λόγω της «της ιδιαίτερης σκληρότητας» της πράξης τους και αφετέρου λόγω της «ευάλωτης» κατάστασης στην οποία βρισκόταν το θύμα.

Επικαλούμενη σωρεία επιβαρυντικών στοιχείων, η κατηγορούσα αρχή θα ζητήσει να επιβληθούν στους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στον φόνο του Φλόιντ βαρύτατες ποινές, σύμφωνα με τα έγγραφα που παραδόθηκαν στο δικαστήριο.

Οι αστυνομικοί «καταχράστηκαν τη θέση ισχύος» στην οποία βρίσκονταν και ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν άσκησε «μη αναγκαία βία» και μάλιστα ενώπιον πολλών μαρτύρων και κυρίως παιδιών, υπογράμμισε ο εισαγγελέας Κιθ Έλισον.

Ο 44χρονος Σόβιν κατηγορείται ότι στις 25 Μαΐου προκάλεσε ασφυξία στον 46χρονο Αφροαμερικανό καθώς είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν εννέα λεπτά, την ώρα που εκείνος ήταν ακινητοποιημένος, μπρούμυτα στο οδόστρωμα. Οι τρεις πρώην συνάδελφοί του Αλεξάντερ Κινγκ, ο Τόμας Λέιν και το Του Θάο κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο.

Όπως τόνισαν οι εισαγγελείς: «Ο Τζορτζ Φλόιντ, το θύμα, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος διότι οι αστυνομικοί ήδη του είχαν περάσει χειροπέδες και είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη, ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο οδόστρωμα».

Μάλιστα υπενθύμισαν ότι ο «Φλόιντ είχε πει ξεκάθαρα και επανειλημμένα στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούσε πια να αναπνεύσει», όπως φαίνεται στο βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Οι εισαγγελείς δεν διευκρίνισαν τις ποινές που θα ζητήσουν για τους αστυνομικούς, όμως η ανώτατη ποινή για ανθρωποκτονία στην πολιτεία της Μινεσότα είναι 40 χρόνια κάθειρξη.

Σημειωτέον δε πως η δίκη για τον φόνο του Φλόιντ είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021.

Δείτε ακόμη: Χατζηδάκης: Η Τουρκία έχει μια αναχρονιστική πολιτική που παραπέμπει στον 19ο αιώνα

Loading