Ξεχάστε τη Σουαζιλάνδη… Μόλις μετονομάστηκε!

«Βασίλειο του Εσουατίνι» θα ονομάζεται, πλέον, η Σουαζιλάνδη. Ο βασιλιάς της χώρας, Μσουάτι Γ’, ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής, ανακοίνωσε την Πέμπτη (19/4), ότι η χώρα του θα αποκαλείται στο εξής «Εσουατίνι», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Πώς προέκυψε το «Σουαζιλάνδη» και γιατί εγκαταλείπεται

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομά της», δήλωσε αρχικά ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄, σε ομιλία του στο κατάμεστο στάδιο της πόλης Μανζίνι.

«Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν, όλες οι αφρικανικές χώρες ξαναπήραν το παλιό τους όνομα, εκείνο με το οποίο αποκαλούνταν πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η Σουαζιλάνδη είναι η μοναδική χώρα που διατήρησε την ονομασία της περιόδου εκείνης. Κατά συνέπεια, από τώρα και στο εξής η χώρα θα αποκαλείται επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι», εξήγησε.

Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι». Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» είναι μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών.

Το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, μια μικρή ορεινή χώρα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968.

Την εποχή της αποικιοκρατίας, οι αφρικανικές χώρες είχαν αλλάξει ονομασία. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν, οι περισσότερες επέστρεψαν στην αρχική τους ονομασία. Έτσι, το Βελγικό Κονγκό έγινε αρχικά Ζαΐρ και κατόπιν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Ροδεσία μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε και η Χρυσή Ακτή σε Γκάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading