Βρετανία: Ποια τσιγάρα απαγορεύονται από αύριο

Απαγορεύονται από αύριο τα τσιγάρα μενθόλης (με γεύση μέντας) στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθότι οι νέοι αντικαπνιστικοί νόμοι τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Τα αρωματικά τσιγάρα θα καταστούν παράνομα από τις 20 Μαίου σε όλα τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως επίσης τα τσιγάρα «slim» αλλά και ο καπνός με διάφορες αρωματικές γεύσεις, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mirror».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, σήμερα στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον υπάρχουν συνολικά 1,3 εκατομμύρια πολίτες που καπνίζουν τσιγάρα μενθόλης σε όλη τη χώρα.  Στόχος της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι να αποτρέψει τους νέους από τη νικοτίνη απαγορεύοντας τα τσιγάρα με «χαρακτηριστική γεύση» εκτός από τον καπνό.

Η εκστρατεία απαγόρευσης των τσιγάρων μενθόλης ξεκίνησε εν μέσω έντονης ανησυχίας ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους που πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι λιγότερο επιβλαβή απ΄ότι τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι είναι μύθος ότι η μενθόλη είναι «ελαφρύτερη στο λαιμό» των καπνιστών.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία καπνού «Philip Morris», περίπου 220.000 καπνιστές υποστηρίζουν ότι θα κόψουν το κάπνισμα.

«Ο συγκεκριμένος τύπου τσιγάρου είχε ιδιαίτερη πέραση στους νέους καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα είναι πιο υγιεινά από τα συνηθισμένα», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά, Σάντει Αζάγκμπα.

Έρευνα του ινστιτούτου «Populus» που διεξήχθη τον Μάιο έλαβε συνέντευξη από 509 Βρετανούς ενήλικες που καπνίζουν τουλάχιστον τρία τσιγάρα την ημέρα κατά μέσο όρο και διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού μενθόλης είτε τακτικά είτε περιστασιακά.

Είναι κατανοητό ότι αυτά τα τσιγάρα ενθαρρύνουν το κοινωνικό κάπνισμα μεταξύ των νέων, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει, όπως αναφέρουν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Επιπροσθέτως, ο νόμος απαγορεύει επίσης τα τσιγάρα με γεύση φρούτων, βανίλιας, μπαχαρικών και ζαχαρωτών.

Δείτε ακόμη: Κορονοϊός: 160 νέοι θάνατοι στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο

Loading