Βρετανία-καταιγίδα Ντένις: Πλημμύρες και αναστάτωση στις μεταφορές

Την επομένη του περάσματος της καταιγίδας Ντένις, ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν πλημμυρισμένες ενώ μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σήμερα στις χερσαίες μεταφορές.

Εκατοντάδες συναγερμοί για πλημμύρες εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα στη νότια Ουαλία. Πέντε τέτοιοι συναγερμοί χαρακτηρίζονται «σοβαροί» στη δυτική Αγγλία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, έπεσε μέσα σε 48 ώρες όση βροχή πέφτει συνήθως σε έναν μήνα.

Ρεκόρ σημειώθηκε στην Αγγλία με τον μεγαλύτερο αριθμό συναγερμών και προειδοποιήσεων για πλημμύρες που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ένας διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Πεντακόσιοι ενενήντα τέσσερις τέτοιοι συναγερμοί και προειδοποιήσεις σημειώθηκαν σε μια ζώνη από τη νότια Σκωτία μέχρι την Κορνουάλη (νοτιοδυτική Αγγλία).

Στην Ουαλία, η αστυνομία έκανε έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τις συνθήκες στις οποίες έχασε τη ζωή του ένας 60χρονος. Αρχικά ο θάνατός του είχε συνδεθεί με την καταιγίδα.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο άνδρας αυτός εθεάθη χθες, Κυριακή, το πρωί να μπαίνει στον ποταμό Τάουι. Ο θάνατός του δεν θεωρείται τελικά ύποπτος ούτε συνδεόμενος με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός αναπτύχθηκε για να προσφέρει βοήθεια στον πληθυσμό στο δυτικό Γιορκσάιρ, που είχε ήδη πληγεί σκληρά από τις πλημμύρες μετά το πέρασμα της καταιγίδας Κιάρα, πριν από μερικές ημέρες.

Στη Γαλλία, που επίσης έχει πληγεί από την καταιγίδα, περίπου 20.000 νοικοκυριά παρέμεναν σήμερα το πρωί χωρίς ηλεκτροδότηση στα βορειοδυτικά.

Το βρετανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (MET) κήρυξε χθες, Κυριακή, κόκκινο συναγερμό για τη νότια Ουαλία εξαιτίας βροχοπτώσεων που συνδέονται με την καταιγίδα Ντένις — ήταν η πρώτη από τον Δεκέμβριο 2015 που κηρύχθηκε κόκκινος συναγερμός για βροχές.

Αυτό το επίπεδο συναγερμού αφορά «επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες» που δημιουργούν «κίνδυνο θανάτου», κίνδυνο να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ζημιές στις υποδομές.

«Καλούμε τους ανθρώπους να προσέχουν και να φροντίζουν για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Τζέρεμι Παρ, ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών στους κόλπους του ουαλικού κυβερνητικού οργανισμού που είναι αρμόδιος για τους φυσικούς πόρους.

Εκατοντάδες πτήσεις που είχαν προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο ή που αναχωρούσαν απ’ αυτό ματαιώθηκαν, ανακοίνωσαν οι εταιρείες British Airways και EasyJet, όμως η κατάσταση εξομαλύνεται σήμερα.

Η κυκλοφορία των τρένων δεν είχε αποκατασταθεί ακόμη σήμερα σε μερικές περιοχές και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ρόδερχαμ (βορειοανατολικά) έκλεισε μέχρι και αύριο, Τρίτη, εξαιτίας των πλημμυρών.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading