Βρετανία καλεί Αυστραλία στη μετά Brexit εποχή

Συμφωνία με την Αυστραλία ελεύθερων συναλλαγών, επιδιώκει η Βρετανία μετά το Brexit.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν σήμερα επισήμως διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μετά το Brexit, για τις οποίες ελπίζουν να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, δήλωσε επίσημη πηγή της Αυστραλίας.

«Εντός της ημέρας η Αυστραλία και η Βρετανία θα ξεκινήσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών», δήλωσε σε ομιλία του στην Καμπέρα ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Σάιμον Μπέρμιγχαμ.

Η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θέλει στη συνέχεια να ενισχύσει τις εμπορικές της συναλλαγές με άλλες χώρες στον κόσμο.

Ο Μπέρμιγχαμ επισήμανε ότι ακόμη και στην περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν είναι πολύ πιθανό ο όγκος των συναλλαγών να επανέλθει στα επίπεδα που καταγράφονταν τη δεκαετία του 1970, προτού η Βρετανία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και τότε που οι εμπορικές σχέσεις ήταν επικεντρωμένες στις πρώην αποικίες.

Η Αυστραλία διαπραγματεύεται επίσης μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι επιδιώκει να συναφθεί και αυτή φέτος, μολονότι όπως παραδέχθηκε ο στόχος της διαπραγμάτευσης πολλών συμφωνιών ταυτοχρόνως είναι δύσκολος.

«Η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια πιο μεγάλη αγορά και παρά το Brexit παραμένει μια πιο μεγάλη αγορά. Ωστόσο αυτό δεν καθιστά την βρετανική αγορά λιγότερο σημαντική», κατέληξε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου.

Loading