Βρετανία: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του κορονοϊού

Τη μνήμη των 126.000 θυμάτων της από τον κορονοϊό, με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στις 14:00 ώρα Ελλάδας, τίμησε σήμερα η Βρετανία.

Θυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία. Η χώρα ακινητοποιήθηκε για ένα λεπτό, στο κοινοβούλιο, μπροστά από τα νοσοκομεία και αλλού, για να χαιρετίσει τους νεκρούς και το υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, πριν ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών.

Αυτή η θλιβερή επέτειος βρίσκει τη χώρα σε μια στιγμή που η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, μία από τις πιο προχωρημένες στον κόσμο, προσφέρει την ελπίδα μιας εξόδου μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, για τρίτη φορά.

Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

«Ενώ περιμένουμε ανυπόμονα ένα καλύτερο μέλλον μαζί, σήμερα κάνουμε μια παύση για να στοχαστούμε τη θλίψη και το πένθος που συνεχίζουν να αισθάνονται τόσοι άνθρωποι και οικογένειες», ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ σε μήνυμα που συνόδευε ένα μπουκέτο με λουλούδια που έστειλε στο νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλεύθηκε πρόσφατα ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Στο πλαίσιο αυτής της «Ημέρας στοχασμού», οι Βρετανοί καλούνται επίσης να ανάψουν ένα φως στο κατώφλι του σπιτιού τους στις 8 το βράδυ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα εθνικά μνημεία, όπως το London Eye στο Λονδίνο.

Ένας χρόνος από το πρώτο lockdown

Το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2020, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ένα lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου με άμεση ισχύ, που σήμανε το κλείσιμο σχολείων, μουσείων, εστιατορίων και την υποχρέωση των πολιτών να παραμένουν στα σπίτια τους. Η χώρα κατέγραφε τότε περισσότερους από 330 νεκρούς.

‘Ενα χρόνο αργότερα, η χώρα βρίσκεται στο τρίτο lockdown, που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Ιανουαρίου για να περιοριστεί ένα πολύ θανατηφόρο κύμα που αποδίδεται σε ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο είχε ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στη Βρετανία και είναι πιο μεταδοτικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει σήμερα περισσότερους από 126.000 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό στην Ευρώπη, και περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια μολύνσεις.

Δείτε επίσης: Ρωσία – Κορονοϊός: 8.457 νέα κρούσματα και 427 θανάτοι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading