Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα στη σχέση της με τη Γαλλία

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βαδίζουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη. Στο τελευταίο επεισόδιο η γειτονική χώρα απαντά επί της ουσίας στον Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτή που παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη είναι η Γαλλία».

«Για το χάος στη Λιβύη σημαντική ευθύνη φέρει η Γαλλία και είναι αυτή που παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι» ανέφερε η Άγκυρα, προσθέτοντας παράλληλα πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Επίσης η Τουρκία καλεί την Γαλλία και τον Μακρόν «να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου και να χρησιμοποιήσουν τους ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουμε ότι το μήνυμα του Μακρόν προς την Άγκυρα ήταν ιδιαίτερα αυστηρό με τον πρώτο να αναφέρει πως «είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παλαιστίνιος πρέσβης διαψεύδει τα σενάρια συμφωνίας ΑΟΖ με Τουρκία

Loading