Τουρκία: Στη δίκη ο Αμερικανός πάστορας απέρριψε όλες τις κατηγορίες

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, κατέθεσε σήμερα ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου, αρνούμενος τόσο τις κατηγορίες που του προσάπτουν περί συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όσο και την συνεργασία με τους Κούρδους για την εγκαθίδρυση ενός αποσχισμένου χριστιανικού κράτους.

Η δίκη έλαβε χώρα στην πόλη Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης. Ο Αμερικανός πάστορας, κατά την διάρκεια της δίκης ξέσπασε σε κλάματα ύστερα από οπτική επαφή που είχε με την σύζυγό του, ενώ ο ίδιος απέρριψε κάθετα κάθε κατηγορία που του προσάπτουν οι τουρκικές αρχές.

Ο Μπράνσον, απάντησε σχεδόν σε άπταιστα τουρκικά με την ελάχιστη βοήθεια από Τούρκο μεταφραστή, στις ανώνυμες καταθέσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της δίκης οι οποίες του επέρριπταν ευθύνες.

«Βοηθάω Σύρους πρόσφυγες, εκείνοι λένε ότι βοηθάω το PKK. Ιδρύω μια εκκλησία, εκείνοι ισχυρίζονται ότι πήρα βοήθεια από το δίκτυο του Γκιουλέν.[…] Το έργο μου στο οποίο αφιέρωσα ολόκληρη τη ζωή μου έχει ανατραπεί. Δεν ντράπηκα ποτέ να υπηρετώ τον Ιησού, όμως αυτές οι κατηγορίες είναι αισχρές και αηδιαστικές».

Παρούσα εκτός του κτηρίου στο οποίο πραγματοποιήθηκε η δίκη ήταν και η η Σάντρα Τζόλεϊ, αντιπρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες, η οποία  ζητώντας την απελευθέρωση του πάστορα, προειδοποίησε την Άγκυρα για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ενδεχόμενη καταδίκη του στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

«Κάθε μέρα που ο Άντριου Μπράνσον περνάει εδώ στη φυλακή είναι άλλη μια μέρα που η υπόληψη της τουρκικής κυβέρνησης μειώνεται στα μάτια όχι μονάχα των ΗΠΑ αλλά ολόκληρου του κόσμου» είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Σε περίπτωση που ο Μπράνσον καταδικαστεί η ποινή που μπορεί να του επιβληθεί μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 35 χρόνια φυλάκισης.

Loading