Τουριστικό αξιοθέατο ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ!

Σε τουριστικό αξιοθέατο αναμένεται να μετατραπεί μέσα στο προσεχές διάστημα ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ, 32 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία και τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων.

«Τώρα, καθένας που θέλει να δει πώς λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ και πώς εξελίσσεται η διαδικασία μετατροπής της μονάδας ‘καταφύγιο’ σε μια ασφαλή οικολογική ζώνη, μπορεί να το κάνει», αναφέρει η επίσημη σελίδα του πυρηνικού σταθμού.

Το τουριστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στις εγκαταστάσεις προστασίας του σταθμού, στο κέντρο διεύθυνσης, στη μονάδα ‘καταφύγιο’, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους, είτε ως εργαζόμενοι στο σταθμό, είτε δουλεύοντας στο χώρο του σταθμού για την εξάλειψη των συνεπειών της ραδιενέργειας, στο τεχνητό κανάλι με γατόψαρα και γεύμα στο εστιατόριο των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό.

Στο ενημερωτικό δελτίο του πυρηνικού σταθμού αναφέρεται, ότι «η κύρια προσοχή θα δοθεί στα μέτρα ασφαλείας των επισκεπτών» στους οποίους «θα παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας», ενώ όλοι θα περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο μέτρησης ραδιενέργειας.

Ο κάθε επισκέπτης θα αναλάβει την ευθύνη για τη δική του ασφάλεια. Για να επισκεφθεί το σταθμό, κάποιος θα πρέπει να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση η οποία θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και οι ολέθριες συνέπειες

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Από την έκρηξη που σημειώθηκε καταστράφηκε ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού, ενώ σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας και ως προς τα θύματα και ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις.

Όταν έγινε το ατύχημα, ήταν ο μεγαλύτερος σε ισχύ πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης. Στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα, πέθαναν 31 άνθρωποι, ενώ τις συνέπειες από την έκθεση τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους στα χρόνια που επακολούθησαν.

Υπολογίζεται ότι 60-80 άτομα πέθαναν 15 χρόνια αργότερα από την έκθεση στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσέρνομπιλ, ενώ 134 άτομα προσβλήθηκαν από την ασθένεια της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.

Περισσότεροι από 115 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.

Στις εργασίες εξάλειψης των συνεπειών της ραδιενέργειας συμμετείχαν περισσότερα από 600.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα σε πόσους από αυτούς υπήρξαν θανατηφόρες οι συνέπειες από την έκθεσή τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ είχε κλείσει οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.

Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται στην πόλη Πριπιάτ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την ομώνυμη πόλη, 110 χιλιόμετρα από το Κιέβο και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading