Το μήνυμα του Πατριάρχη στον εσπερινό της Αγάπης

Χωρίς τη συμμετοχή πιστών λόγων των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Κωνσταντινούπολη, λόγω το κορονοϊού, τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 19 Απριλίου, ο εσπερινός της Αναστάσεως, άνευ πιστών, αλλά με τη συμμετοχή των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.

Σύμφωνα με την παράδοση χρόνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από το Σύνθρονο και ενδεδυμένος με τα αρχιερατικά άμφια, ανέγνωσε το Ι. Ευαγγέλιο στα ελληνικά και ακολούθως διαβάστηκε από κληρικούς σε διάφορες γλώσσες. Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επεσήμανε καμία φυσική καταστροφή, πανδημία, κανένας πειρασμός, κανένα ανθρώπινο ή άλλο εμπόδιο, «δεν είναι ικανά να μας χωρίσουν από την πίστη μας στον αναστημένο Χριστό. Η πίστη του Χριστιανού είναι η κινητήριος και η νικητήριος δύναμη αυτού του κόσμου. Η πίστη του Χριστιανού είναι το αληθινό και άσβεστο φως της Αναστάσεως το οποίο ανάβει από τον πόθο Χριστού. Η πίστη του Χριστιανού δεν είναι θρησκεία για να αναζητεί την Αλήθεια, είναι η αποκεκαλυμμένη Αλήθεια, είναι Ζωή, είναι αιωνιότητα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατύπωσε την απόλυτη πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μοιραίο να μη γνωρίσει ποτέ, μα ποτέ θάνατο.

Και με μια συγκινητική αποστροφή σε προσωπικό τόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στους πιστούς του λέγοντας:

«Δεν σας λησμόνησα και πώς θα μπορούσα; Τα ξημερώματα, στην πασχαλινή λειτουργία, μπροστά στην αγία Πρόθεση, ο Πατριάρχης σας προσέθετε με στοργή τα φωτεινά πρόσωπά σας στο δισκάριο, και η καρδιά μου άγγιζε τον πόνο σας. Ο Πατριάρχης, πρώτος σηκώνει τον Σταυρό των ημερών μαζί σας. Καταλαβαίνω τον πόνο σας, την θλίψη, τη στενοχώρια. Και θέλω να τα μετατρέψω σε αισιοδοξία, σε πίστη, σε εμπιστοσύνη Χριστού! Αγαπάμε τον Χριστό; Τότε έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία Του!

Το λοιπόν, τέκνα εν Κυρίω, έρχομαι αυτή την πρώτη εσπέρα της αβράδιαστης καινής ημέρας, εις το μέσον σας, των θυρών κεκλεισμένων, και σας λέγω με όλη την ψυχή μου τα λόγια του Χριστού: ειρήνη υμίν! Λάβετε Πνεύμα Άγιον! Δείτε τας χείρας τας Εσταυρωμένας, την λογχευθείσα πλευρά της Μητέρας Εκκλησίας και μη αποκάμετε».

 

Loading