Τα ΗΑΕ αρχίζουν τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων

Το Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά ης Covid-19 εν μέσω έξαρσης των μολύνσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε το γραφείο ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Η έναρξη των κλινικών δοκιμών είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, πριν από την παρούσα έξαρση των κρουσμάτων και προέβλεπε την συμμετοχή 500 και πλέον εθελοντών οι οποίοι θα εμβολιάζονταν σε νοσοκομείο του Αμπού Ντάμπι.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου θα χορηγηθούν στους εθελοντές με διαφορά 20 ημερών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στα ΗΑΕ πραγματοποιείται επίσης η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που ανέπτυξε η Κίνα και συγκεκριμένα η Εθνική Φαρμακοβιομηχανία Sinopharm. Τα ΗΑΕ ενέκριναν το εν λόγω εμβόλιο το οποίο διατίθεται δωρεάν σε όποιον επιθυμεί να το κάνει, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τον περασμένο μήνα το εμιράτο του Ντουμπάι άρχισε να εμβολιάζει με το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και η BioNTec.

Οι αρχές των ΗΑΕ, ο πληθυσμός των οποίων προσεγγίζει τα 9 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγηθεί 826.301 εμβόλια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον τύπο τους, ενώ προσέθεσαν ότι προτίθενται να εμβολιάσουν το 50% και πλέον του πληθυσμού κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021.

Τον Οκτώβριο η τοπική εταιρεία G42 των ΗΑΕ που συνεργάζεται με την κινεζική Sinopharm είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου το 2021.

Εκπρόσωπος της G42 δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι τα σχέδια για την παραγωγή του εμβολίου στα ΗΑΕ, είναι σε προχωρημένο στάδιο και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα ΗΑΕ διαπιστώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερδιπλασιάσθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 2.067 νέα κρούσματα.

Τα ΗΑΕ δεν αναφέρουν σε ποιες περιοχές της χώρας καταγράφονται μολύνσεις και θάνατοι και δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα περαιτέρω μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Συνολικά στο αραβικό αυτό κράτος του Περσικού Κόλπου έχουν καταγραφεί 218.766 κρούσματα και 698 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

©Πηγή: amna.gr

Loading