Συντριβή Boeing: Επιμένει για τα μαύρα κουτιά η Ουκρανία

Επιμένει το Κίεβο, προκειμένου να παραλάβει από την Τεχεράνη τα μάυρα κουτιά του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους, που καταρρίφθηκε από το Ιράν. «Απαιτούμε να παραδοθούν τα μαύρα κουτιά, με αυτό τον τρόπο το Ιράν θα αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο για ανοικτό διάλογο και αμερόληπτη έρευνα» ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

Ο Ιρανός Υπουργός Μεταφορών Μοχαμάντ Εσλαμί κατέφθασε στην Ουκρανία, με σκοπό να «εκφράσει την επίσημη συγγνώμη» του Ιράν. “Ελπίζουμε» ότι θα μπορέσουμε «να συζητήσουμε πρακτικά προβλήματα μεταξύ των οποίων την επιστροφή των μαύρων κουτιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

Ο Εσλαμί θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ουκρανική προεδρία.

Την Παρασκευή, ο Πριστάικο ανέφερε πως η Τεχεράνη είναι «έτοιμη» να παραδώσει στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Μπόινγκ, ωστόσο Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως η Τεχεράνη σκέπτεται μήπως θα ήταν καλύτερο να τα κρατήσει προς το παρόν.

«Θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μαύρα κουτιά στο Ιράν και οι επιλογές μας είναι στη συνέχεια η Ουκρανία και η Γαλλία. Όμως προσώρας δεν σκεπτόμαστε να τα στείλουμε σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ερευνών της ιρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Χασάν Ρεζαγιφάρ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Έπειτα από τρεις ημέρες που το διέψευδαν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν στις 11 Ιανουαρίου ότι κατέρριψαν «κατά λάθος» το Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη. Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

Χθες, Κυριακή, οι σοροί των 11 Ουκρανών πολιτών θυμάτων της τραγωδίας, μεταξύ των οποίων εννέα μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν στο Κίεβο.

Loading