Σπάνια επίδειξη ενότητας στην τουρκική εθνοσυνέλευση με φόντο τις αμερικανικές κυρώσεις

Η τουρκική εθνοσυνέλευση επέδειξε σπάνια ενότητα σήμερα καταδικάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων και ανέφερε πως η χώρα δεν θα διστάσει να προστατεύσει τον εαυτό της μπροστά σε απειλές.

Χθες, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), του προέδρου της και τριών ακόμη υπαλλήλων της, σε μια ενέργεια που η Άγκυρα αποκάλεσε «σοβαρό σφάλμα».

Σε μια κοινή ανακοίνωση, τα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα πολιτικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου επισήμαναν πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τονίζοντας πως οι κυρώσεις για τους ρωσικούς S-400 δεν «συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

«Απορρίπτουμε την απόφαση των αμερικανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκε την 14η Δεκεμβρίου του 2020. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να κάνει οποιοδήποτε αναγκαίο βήμα για να προστατεύσει την εθνική ασφάλειά της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να απορρίψουν αυτό το σοβαρό σφάλμα αμέσως», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω μπροστά στις απειλές ή τις κυρώσεις».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το κόμμα Iyi, που βρίσκονται συχνά σε αντιπαράθεση με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν τη δήλωση, όπως και το ίδιο το AKP και οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP.

Το φιλοκουρδικό HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν υπέγραψε.

©Πηγή: amna.gr

Loading