Σε πανικό στο Ισραήλ: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έπεσε “ξαφνικά” στο 39% (vid)

Τα αποτελέσματα της έρευνας για το εμβόλιο της Pfizer δημοσιεύονται την ώρα που εξαπλώνεται η πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού, η Δέλτα

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στο 39% την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η προστασία από σοβαρή νόσηση μειώθηκε έως και 60% ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι κυρίως άνω των 65 ετών και τα ευρήματα της ανάλυσης ίσως να μην αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου θεώρησαν ενοχλητικά τα ευρήματα, αλλά υποστήριξαν ότι ήταν μόνο προκαταρκτικές αναλύσεις πολύ πρώιμων στοιχείων. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αποτελέσματα συνδέονται με μια φαινομενική διάβρωση της προστασίας του εμβολίου έναντι του ιού ή μεγαλύτερη αντίσταση της παραλλαγής Δέλτα στον εμβολιασμό.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων 5,28 εκατ. και τη δεύτερη.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων»

Loading