Σε άνοδο τα ομόλογα – Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα μέσω του προγράμματος της πανδημίας ΡΕΡΡ

Όταν «υπερισχύουν» τα «περιστέρια» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αγορά ομολόγων ανταποκρίνεται θετικά.

Την εβδομάδα που μας πέρασε κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις που έκαναν αρκετοί αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αυτή της διατήρησης του ρυθμού παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα μέσω του προγράμματος της πανδημίας ΡΕΡΡ.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή για τη συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής, κόντρα στα λεγόμενα «γεράκια» που επιθυμούν να ξεκινήσει ταχύτερα η απόσυρση των έκτακτων νομισματικών μέτρων, την έδωσε η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ την προηγούμενη Παρασκευή υπογράμμισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς προκειμένου ν΄ ανοίξει η συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας.

Του περίφημου PEPP με προϋπολογισμό 1,85 τρισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Fabbio Panetta, αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Philip Lane.

Η συντονισμένη προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, να περιοριστεί το περιθώριο των ομολόγων του Νότου έναντι των γερμανικών.

Μάλιστα σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ιταλία η δημοπρασία 10ετών ομολόγων ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,82% από 0,95% που είχε κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα, του 5ετούς στο 0,11% από 0,19% και του 15ετούς στο 1,09% από 1,21%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 74 εκατ.

Ευρώ, μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,86% έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,14% από το 1,23% που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2181 δολ. από 1,2193 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2142 δολ.

Δείτε επίσης: Ανοδικά κινούνται τα ομόλογα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading