Ρωσία: Υπογραφή του προέδρου Πούτιν στις τροπολογίες για απαγόρευση ταύτισης της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας

Τις τροπολογίες για την απαγόρευση της ταύτισης της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν θέτοντας σε ισχύ την απαγόρευση.

Οι τροπολογίες δημοσιεύθηκαν στην επίσημη διαδικτυακή πύλη νομικών πληροφοριών και απαγορεύουν επίσης την δημοσιοποίηση φωτογραφιών εγκληματιών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ναζιστικών συμβόλων.

Ρώσοι νομοθέτες κρίνουν πως «η εξίσωση των ενεργειών των υπερασπιστών της Πατρίδας, εκείνων, που έδωσαν τις ζωές τους στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της, των στρατιωτών-απελευθερωτών με τις ενέργειες των στρατιωτών-κατακτητών, οι οποίοι εστάλησαν για να εξοντώσουν λαούς, των ατόμων, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως ένοχοι για τη διάπραξη εγκλημάτων σύμφωνα με την ετυμηγορία της Δίκης της Νυρεμβέργης» είναι ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ.

Με την πρώτη από τις δύο βασικές τροπολογίες απαγορεύεται μεταξύ άλλων η άρνηση του αποφασιστικού ρόλου του σοβιετικού λαού στη νίκη επί του φασισμού, αλλά και «την ταύτιση των στόχων, των αποφάσεων και των ενεργειών της ηγεσίας της ΕΣΣΔ, της διοίκησης και των στρατιωτικών της ΕΣΣΔ με τους στόχους, τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ηγεσίας της ναζιστικής Γερμανίας, της διοίκησης και των στρατιωτικών της ναζιστικής Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών του ‘Αξονα σε δημόσιες ομιλίες ή σε δημοσίως επιδεικνυόμενα έργα τέχνης, καθώς και στα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο».

Με την δεύτερη τροπολογία απαγορεύεται η δημόσια χρήση απεικονίσεων του Χίτλερ και άλλων ηγετικών στελεχών του Τρίτου Ράιχ, ενώ για τις ομιλίες και τις φωτογραφίες χρησιμοποιείται ο χαρακτηρσμός «εξτρεμιστικό υλικό» εξισώνοντάς τα με τα ήδη απαγορευμένα ναζιστικά σύμβολα, όπως η σβάστικα.

Τις τροπολογίες εισήγαγαν και ψήφισαν τα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής και αφορούν στο νόμο «Για τη διαιώνιση της Νίκης του σοβιετικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945» και εκείνον «Για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας», μετά από πρωτοβουλία του Β.Πούτιν, η οποία λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο πλαίσιο του προεδρικού Συμβουλίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Οι συμμετέχοντες στην προετοιμασία των τροπολογιών εξηγούν πως έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της πώλησης σε καταστήματα ή ιστοσελίδες του Διαδικτύου, της αγοράς και της δημόσιας χρήσης ειδών, που φέρουν τις φωτογραφίες ή τα σύμβολα της ναζιστικής ηγεσίας και εν γένει «να μην επιτρέπεται η ηρωοποίηση των εγκληματιών πολέμου, ούτε οι απόπειρες να ξαναγραφτεί η ιστορία στο έδαφος της Ρωσίας». Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Γιλένα Γιαμπόλσκαγια.

Δείτε επίσης: Μέρκελ: «Αιτία ντροπής για την Γερμανία η εισβολή στην Σοβιετική Ένωση πριν 80 χρόνια

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading