Ρωσία: «Όχι» στο ΕΔΑΔ για τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Η έκκληση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για αναγνώριση των ομόφυλων γάμων, απορρίφθηκε από την Μόσχα που χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, έκρινε με απόφασή του που κοινοποίησε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία έχει την υποχρέωση να σέβεται την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των ζευγαριών του ίδιου φύλου, παρέχοντάς τους ένα νόμιμο πλαίσιο που θα αναγνωρίζει τις σχέσεις τους.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ ελήφθη μετά τις καταγγελίες αρκετών ζευγαριών του ίδιου φύλου από την Ρωσία που προσπάθησαν να κατοχυρώσουν τον γάμο τους αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Το δικαστήριο είπε ότι εναπόκειται στο κράτος να καθορίσει το κατάλληλο πλαίσιο για την κατοχύρωσή τους.

Από τη πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε:

«Η απόφαση, η οποία προσπαθεί να υποχρεώσει τη Ρωσία να κατοχυρώσει γάμους ομοφυλοφίλων, έρχεται σε αντίθεση με τα θεμέλια του ρωσικού κράτους δικαίου και ηθικής», είπε ο Βασίλι Πισκαριόφ, νομοθέτης και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ασχολείται με την διερεύνηση ξένων παρεμβάσεων. «Πρόκειται για μια συστημική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», δήλωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

To Κρεμλίνο, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση του ΕΔΑΔ, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του να αναζητηθεί κάποιο συμβιβαστικό πλαίσιο για την έγκριση των γάμων ζευγαριών του ιδίου φύλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα πώς αντέδρασε ο Ρώσος πρόεδρος στην απόφαση του ΕΔΑΔ, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να αναζητηθεί κανένα συμβιβαστικό πλαίσιο, ο πρόεδρος (της Ρωσίας) δεν αντέδρασε καν σε αυτό».

Ο Ρώσος πρόεδρος που βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από 20 χρόνια και έχει στενές σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει δηλώσει ότι όσο βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία δεν θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Χθες, Τρίτη, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει στο TASS ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ σε ό,τι αφορά τους γάμους τριών ζευγαριών του ιδίου φύλου, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα της Ρωσίας.

Δείτε επίσης: Μπόρις Τζόνσον: Αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις ρατσιστικές επιθέσεις

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading