Ρωσία: Επέβαλλε στην Google πρόστιμο 6 εκατ. ρουβλίων και στο Facebook, πρόστιμο 26 εκατ. ρουβλίων

Ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλλε στην αμερικανική εταιρεία Google τρία ξεχωριστά πρόστιμα συνολικού ύψους 6 εκατ. ρουβλίων (66.672 ευρώ) επειδή δεν απομάκρυνε περιεχόμενο από την πλατφόρμα της το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται εν μέσω μιας ευρύτερης διαμάχης που υπάρχει μεταξύ της Μόσχας και της Google.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, προειδοποίησε σήμερα ότι η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει την πλατφόρμα της εταιρείας στην χώρα, εάν δεν καταφέρει να διαγράψει το απαγορευμένο περιεχόμενο.

Η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει μια τιμωριτικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην πλατφόρμα του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter επειδή δεν είχε διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο, ως μέρος της προσπάθειας που κάνει η Μόσχα να ελέγξει τους γίγαντες της Δυτικής τεχνολογίας και να ενισχύσει αυτό που αποκαλεί «κυριαρχία» στο διαδίκτυο.

Η εταιρεία Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις, όπως απεφάνθη το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας, επιβάλλοντας πρόστιμο 2 εκατ. ρουβλίων για κάθε παράβαση.

Η Google Russia δεν ανταποκρίθηκε αμέσως, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Οι κατηγορίες αφορούν αναρτήσεις, οι οποίες όπως ισχυρίζεται η Ρωσία ενθάρρυναν ανηλίκους να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες από τις αρχές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν άνθρωποι σε όλη την επικράτεια της Ρωσία βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μετά την σύλληψη του.

Σήμερα επίσης, το δικαστήριο επέβαλλε στο Facebook, πρόστιμο 26 εκατ. ρουβλίων ρούβλια, (289.301 ευρώ), επειδή δεν διέγραψε περιεχόμενο το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο.

Τον Απρίλιο ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλλει τρία ξεχωριστά πρόστιμα στο Twitter ύψους 8,9 εκατ. ρουβλίων (99.030 ευρώ) επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ για παρόμοιους λόγους είχε επιβληθεί πρόστιμο και στην εταιρεία TikTok.

Δε’ιτε επίσης: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να επιχειρεί με βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading