Ρώμη: Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 δεν συνιστά σημαντική απόκλιση από τους κανόνες της ΕΕ

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2020 δεν συνιστά σημαντική απόκλιση από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο της Ιταλίας προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος – το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ δαπάνες και έσοδα – κατά 0,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ θα έπρεπε να μειωθεί κατά 0,6% του ΑΕΠ. «Η προβλεπόμενη αλλαγή στο διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2020 δεν θα σηματοδοτούσε μία σημαντική απόκλιση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην απαντητική επιστολή του προς την ΕΕ, η οποία είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η φιλική προς την ΕΕ κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος έχει θέσει στόχο για  ονομαστικό έλλειμμα 2,2% το επόμενο έτος, όσο και για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στη Ρώμη στις 22 Οκτωβρίου ότι η προκαταρκτική εξέταση του σχεδίου της έδειξε ότι αποκλίνει από τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ για τη μείωση των δαπανών της. Το ίδιο μήνυμα είχε σταλεί στην Ιταλία και πέρυσι, όταν οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει την προηγούμενη κυβέρνηση  με μία διαδικασία παραπομπής της Ιταλίας.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει έκτοτε. Ο Επίτροπος της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ζητήσουν αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας το καθησυχαστικό μήνυμα που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

©Πηγή: amna.gr

Loading