Πρωτοφανής αριθμός Επιτρόπων στην Αντίς Αμπέμπα για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής

Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής της ΕΕ με την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ), ένας πρωτοφανής αριθμός 20 επιτρόπων υπό την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στην Αντίς Αμπέμπα με αντικείμενο τη συζήτηση σε θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.
 
Η παρουσίαση του σημαντικού αυτού εγγράφου της ΕΕ για τη στρατηγική σχέση με την Αφρική που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, «θα αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη διαδικασία διαβούλευσης των δύο μερών που θα καταλήξει στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-ΑΕ του Μαΐου του 2020 στο Κιγκάλι της Ρουάντας και στην προσεχή σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για κοινή προσέγγιση σχετικά με τις κοινές προτεραιότητες»,σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.
 
Η σημερινή συζήτηση, η οποία θα γίνει στο πλαίσιο της 10ης συνεδρίασης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης – σε επίπεδο επιτροπών – «θα αποτελέσει ευκαιρία για την ΕΕ να διαβουλευθεί με τους αφρικανούς εταίρους»
 
Το κείμενο της ανακοίνωσης υποδηλώνει την πρόθεση αναβάθμισης των σχέσεων των δύο μερών σημειώνοντας «την πρωτοφανή συμμετοχή από την πλευρά της ΕΕ, που καταδεικνύει τις σχέσεις προτεραιότητας τις οποίες αντιπροσωπεύει η Αφρική για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φιλοδοξία της τελευταίας να τις μεταφέρει σε ένα νέο επίπεδο».
 
Στην αποστολή συμμετέχουν εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τζουζέπ Μπορέλ, οι Αντιπρόεδροι Φρανς Τίμερμανς, Μαγκρέιτε Βέστεγιερ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Μάρος Σέφτσοβιτς, Βιέρα Γιούροβα, Ντούμπραβκα Σούιτσα, καθώς και ο Ελληνας Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Μεταβαίνουν επίσης στην Αντίς Αμπέμπα οι Επίτροποι Γιούτα Ουρπιλάινεν (διεθνείς εταιρικές σχέσεις), Φιλ Χόγκαν (εμπόριο) Μαρία Γκαμπριέλ (καινοτομία και τη νεολαία), . Νικολά Σμιτ (απασχόληση και κοινωνικά δικαιώματα), Πάολο Τζεντιλόνι (οικονομία), Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (γεωργία), Ελίζα Φερέιρα (συνοχή και μεταρρυθμίσεις), Ντιντιέ Ρεντέρς (δικαιοσύνη), Χέλενα Ντάλι (ισότητα), Ίλβα Γιούανσον (εσωτερικές υποθέσεις), Γιάνες Λέναρτσιτς (διαχείριση κρίσεων), Αντίνα Ιωάννα Βαλεάν (μεταφορές), Κάντρι Σίμσον (ενέργεια), Βιργκίνιους Σινκέβιτσους (περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία).
 
«Η Ευρώπη και η Αφρική είναι φυσικοί εταίροι. Έχουμε έναν ιστορικό δεσμό και μοιραζόμαστε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να αξιοποιήσουμε τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν πριν αναχωρήσει για την Αντις Αμπέμπα.
 
Η κ. φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε να καταρτίσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αφρική η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές Μαρτίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής του 2017 στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού το νέο της σχέδιο εξωτερικών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το 2023, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους. Το σχέδιο φιλοδοξεί να κινητοποιήσει 47 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
 
Επίσης τον Μάιο του 2018 στις Βρυξέλλες, η ΕΕ και η ΑΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας.
©Πηγή: amna.gr

Loading