Προσεχώς στην Ολομέλεια του ΕΚ: Προγράμματα για τη νεολαία, απανθρακοποίηση της οικονομίας και πολιτισμός

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ – H χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκινά τη Δευτέρα, 17 Μαΐου.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει μια πρόταση περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19, ενώ οι διαπραγματευτικές ομάδες του ΕΚ, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν εκτός Ολομέλειας για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη θέσπιση πιστοποιητικού COVID-19, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην ΕΕ πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. (θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο).

Συγκεκριμένα, για τα υπόλοιπα θέματα, η Ολομέλεια του ΕΚ θα ψηφίσει για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 26 εκατ. ευρώ, δίνοντας σε περισσότερα άτομα τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το πρόγραμμα δια βίου μάθησης και κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με κάποια αναπηρία, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σε απομονωμένες περιοχές και τους μετανάστες.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται ακόμα να εγκρίνουν το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 17,5 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των ευρωπαϊκών περιφερειών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία. Το Ταμείο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και της επανειδίκευσής τους και την παροχή βοήθειας στους εργαζομένους που αναζητούν εργασία.

Ο τομέας του πολιτισμού έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς όφελος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να εγκρίνουν το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027, στηρίζοντας τις δραστηριότητες εθελοντισμού για τους νέους ανθρώπους εντός και εκτός ΕΕ. Επίσης, θα συζητήσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έπειτα από τις εκτεταμένες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ σε ψήφισμα σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο θα ζητήσει, επίσης, την ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια: οι πρόσφατες εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κανόνων για την περιβαλλοντική ευθύνη των εταιρειών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των περιβαλλοντικών ακτιβιστών και η αναγνώριση της “οικοκτονίας” ως διεθνές έγκλημα, η καταπολέμηση της παράνομης αναμετάδοσης αθλητικών εκδηλώσεων, τα ευρήματα σχετικά με την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ περί σύγκρουσης συμφερόντων από τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, η προστασία των «κλιματικών προσφύγων», η νέα βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και η αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων στις περιφέρειες της ΕΕ).

Δείτε επίσης: Μέρκελ: “Η Ευρώπη μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη για μια φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα ναυπηγική βιομηχανία”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading