Πακιστάν: Από ανθρώπινο λάθος η συντριβή του αεροσκάφους στο Καράτσι

Σε αμέλεια των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας οφείλεται η συντριβή του Airbus A320 της πακιστανικής αεροπορικής εταιρίας ΡΙΑ στο Καράτσι στις 22 Μαΐου, που είχε ως τραγικό απολογισμό το χαμό 97 ανθρώπων.

Ο Υπουργός Αεροπορίας του Πακιστάν, Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, τόνισε σήμερα ότι οι πιλότοι είχαν «υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», παρουσιάζοντας μία πρώτη έκθεση για το δυστύχημα στο Κοινοβούλιο. «Ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν ανέφεραν τη ζημιά» που η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης προκάλεσε στο αεροσκάφος, εξήγησε ο Χαν.

Μάλιστα, πρόσθεσε, βασιζόμενος στην απομαγνητοφώνηση των μαύρων κουτιών, ότι σε όλη τη φάση της προσγείωσης «ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μιλούσαν για τον κορονοϊό. Ο ιός κυριαρχούσε στο μυαλό τους. Η οικογένειά τους επηρεάστηκε και συζητούσαν για τον κορονοϊό».

Παράλληλα, ο Χαν ξεκαθάρισε ότι το αεροσκάφος δεν είχε κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα: «Το μοιραίο αεροσκάφος είχε 100% πτητική ικανότητα. Δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος».

Προκαλεί, επίσης, εντύπωση το γεγονός ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 7.220 πόδια (2.200 μ) σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τον διάδρομο προσαπογείωσης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρισκόταν σε ύψος 2.500 ποδιών (762 μ.).

Ο Χαν πρόσθεσε ότι ο πύργος ελέγχου το επισήμανε αυτό στον κυβερνήτη και τον συμβούλευσε να μην επιχειρήσει να προσγειωθεί, προτρέποντάς τον να κάνει αντ’ αυτού έναν ακόμα κύκλο. «Ωστόσο, ο πιλότος αγνόησε την οδηγία του ελεγκτή», είπε ο υπουργός.

Οι τελευταίες κουβέντες του πιλότου

«Όταν το αεροσκάφος ήταν στα 10 ναυτικά μίλια, το σύστημα προσγείωσης είχε κατέβει», δήλωσε ο Χαν. «Είναι ακατανόητο, ωστόσο, ότι στα 5 ναυτικά μίλια είχαν ανασύρει και πάλι το σύστημα προσγείωσης».

Μάλιστα, αποκάλυψε τις τελευταίες κουβέντες του πιλότου: «Οι τελευταίες κουβέντες του πιλότου ήταν “Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου, ω Θεέ μου!”».

Μόλις δύο διασωθέντες

Η πτήση 8303 τελικά συνετρίβη σε μια κατοικημένη ζώνη, σε πολύ μικρή απόσταση από τον διάδρομο προσαπογείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 97 από τους 99 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 8 μέλη του πληρώματος. Η πτήση ήταν από τη Λαχόρη στο Καράτσι.

Αρκετοί εκ των επιβατών ταξίδευαν με αφορμή την Ιντ-αλ-Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Μάλιστα, το δυστύχημα έλαβε χώρα μόλις λίγες ημέρες μετά την επανεκκίνηση των εμπορικών πτήσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί πριν από έναν και πλέον μήνα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Πακιστάν: Εντοπίστηκαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους

Loading