Παγκόσμια Τράπεζα: “Οι φτωχές χώρες, έχουν τρομερή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid, θα συνεχίζουν να μένουν πίσω”

Καταγράφεται φέτος η ισχυρότερη ανάπτυξή της παγκόσμιας οικονομίας των τελευταίων 80 χρόνων – Η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές υποστήριξε πως οι φτωχές χώρες, έχουν τρομερή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid, θα συνεχίζουν να μένουν πίσω.

Αύξηση πραγματοποίησε κατά 1,5 μονάδα στο 5,6% το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ουάσινγκτον, την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, η οποία επηρεάζεται από μια ισχυρή ανάκαμψημερικών μεγάλων οικονομιών” και προηγμένων όπως οι ΗΠΑ (+6,8%) και η Κίνα (+8,5%).

Οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες δυσκολεύονται αρκετά.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς είπε σήμερα πως η τράπεζα δεν υποστηρίζει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 λόγω της ανησυχίας ότι αυτό μπορεί να βλάψει την καινοτομία στον φαρμακευτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις οικονομικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Μαλπάς όταν ρωτήθηκε εάν ο ίδιος στηρίζει τις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, απάντησε: “Δεν το υποστηρίζουμε αυτό, για τον λόγο ότι μπορεί να ενέχει έναν κίνδυνο μείωσης της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα αυτό”.

Δείτε επίσης: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι ανισότητες ανάμεσα σε χώρες για τους εμβολιασμούς δημιουργούν «πανδημία δύο ταχυτήτων»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading